ENSZ: Azonnali cselekvésre van szükség a zaporizzsjai atomerőműnél történt dróntámadások miatt!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi arra szólította fel a feleket, hogy azonnal hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű térségében végrehajtott dróntámadásokkal. Grossi hangsúlyozta, hogy a támadások elfogadhatatlanok és veszélyeztetik a nemzetközi biztonsági alapszabályokat.

Egy héten belül két csapás érte az erőműhöz közeli elektromos elosztóközpontokat. Grossi a NAÜ honlapján közzétett közleményben kijelentette, hogy "akárki van is a támadások mögött, le kell állnia" és felhívta a figyelmet arra, hogy az erőművet és környékét egyre gyakrabban érik fenyegetések drónokkal.

Jelenleg az orosz erők ellenőrzik az erőművet, és ők Ukrajnát vádolják azzal, hogy dróntámadásokat hajtottak végre a térségben, amelyek során többek között egy elosztóközpontot is megsemmisítettek Enerhodar városnál. Kijev nem kommentálta a támadásokkal kapcsolatos állításokat.

A NAÜ főigazgatója szerint a támadások nem csak elfogadhatatlanok, hanem ellentétesek az egyhangúlag jóváhagyott nemzetközi biztonsági alapszabályokkal is. Grossi hozzátette, hogy az erőműben folytatott munkát az incidensek egyelőre nem befolyásolták, és az erőmű üzemeltetői is megerősítették, hogy a nukleáris biztonsági intézkedések továbbra is érvényben vannak és nem kerültek veszélybe.

Az orosz-ukrán konfliktus során a drónok egyre fontosabb szerepet kapnak, nemcsak felderítésre és támadásokra használják őket, hanem egymás elleni harcban is. Egy friss esetben egy ukrán drón faágat használva sikeresen semlegesített egy orosz drónt. Ez az esemény is rávilágít arra, hogy a modern háborúkban a drónok innovatív és kreatív felhasználása milyen új kihívásokat jelent a nemzetközi biztonság szempontjából. Az ilyen típusú incidensek tovább növelik a zaporizzsjai atomerőmű környékén fennálló kockázatokat, ahol a dróntámadások már korábban is aggodalomra adtak okot.

A konfliktus további kockázatokat is rejt, mint például az állítólagos tiltott vegyszerek bevetése. Ukrajna szerint májusban 715 ilyen esetet regisztráltak, amelyek során Oroszország veszélyes vegyszereket vetett be. Emellett az orosz-ukrán konfliktus geopolitikai hatásai is érezhetők, például az EU tervei, hogy a lefoglalt orosz vagyonból 1,4 milliárd eurót fordítson ukrajnai fegyverszállításokra, amivel a magyar kormány nem ért egyet.

Az orosz vádak szerint az Egyesült Államok is felelős lehet a konfliktusban, mivel állításuk szerint egy amerikai ATACMS-rakétát lőttek le, amit az USA adott és amerikai szakemberek programoztak be, ami Szevasztopolnál halálos áldozatokat követelt. Az oroszok szerint két gyermek is életét vesztette és további 150-en megsérültek, és az esetet barbarikusnak tartják, következményekkel fenyegetve.

Ukrajna belső biztonságát illetően, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tisztogatást rendelt el az állami testőrségnél, miután kiderült, hogy két, az állambiztonsági szolgálat által elfogott férfi, akik ezredesi szintre épültek be a testőrségbe, meg akarták ölni őt.