Rogán a Financial Times-nak: Nem lehet mindig nyerni

A Financial Times hosszú cikket közölt Rogán Antalról, aki a lap szerint Magyar Péter után Orbán Viktor "Richelieu bíborosaként" ismert. A cikk összefüggésbe hozza Magyar Péter eredményeit, a Fidesz gyengébb teljesítményét az európai parlamenti választásokon és a kegyelmi botrányt, valamint azt, hogy a Rogán által irányított kommunikációs területen rések keletkeztek.

A Financial Times cikkében Rogán Antal elismeri, hogy a kormányzati munkában nem lehet állandóan nyerő pozícióban lenni. "Ha te kormányzol, nem lehetsz mindig nyertes helyzetben. Nagyon gyakori, hogy valaki más erősebben kommunikál" – mondta Rogán a lapnak, utalva Magyar Péter váratlan feltűnésére, aki az általa vezetett Tisza 30 százalékot ért el az EP-választásokon. A cikk idézi Magyar Pétert is, aki szerint Rogán elvesztette politikai vonzerejét, és "elszámoltathatatlan... egy Richelieu".

A brit üzleti lap említést tesz Rogán korábbi állításairól is, mint például a kormányzati back office-ról, amelyeket egy korábbi, a 444-nek adott interjúban is megfogalmazott. A Financial Times szerint Rogán nem kívánt nyilatkozni a kegyelmi botránnyal kapcsolatban, de megerősítette, hogy politikai pályafutása addig tart, amíg a miniszterelnök neve Orbán Viktor. Rogán a Financial Timesnak nyilatkozva megvédte a Nemzeti Információs Központ (NIK) munkáját, és elmondta, hogy a magyar titkosszolgálatok átszervezése a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatt vált indokolttá. „A miniszterelnök szorosabb kontrollt akart, így újra egységbe szerveztük a hírszerzést és a kémelhárítást” – mondta Rogán.

A miniszter tagadta a Magyar és mások által ellene felhozott korrupciós vádakat, megjegyezve, hogy egyetlen vád sem állná meg a helyét a bíróságon. Azt is vitatta, hogy Orbán miatt védve lenne egy esetleges büntetőeljárástól. "Senki sem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, még én sem" – mondta Rogán, hozzátéve, hogy ha olyat tenne, ami méltatlanná tenné őt a posztja betöltésében, Orbán tőle is megválna.

A FT egy meg nem nevezett kormányzati forrást idézve azt írta, Rogánnak megvan az a képessége, hogy függővé tegyen másokat magától, ami alól Orbán sem kivétel. A forrás szerint a kormányfő is tudja, hogy ha megválna a miniszterétől „saját magát lőné lábon”. Egy másik forrás szerint a Richelieu-párhuzam „tűpontos”. Maga Rogán a cikkben ezt visszautasította, mondván, a „vörös eminenciás” XIII. Lajos mentora volt, miközben ő kilenc évvel fiatalabb Orbánnál. „Egy olyan embert láttam, aki képes megújítani a konzervatív politikát, amit aztán végre is hajtott” – mondta Rogán az Orbánnal való első találkozásáról a kilencvenes évek elején.

Az FT cikke szerint a Rogán által működtetett médiagépezet hiányosságaira utal, hogy nem tudták a szőnyeg alá söpörni a kegyelmi ügyet, ahogy Magyar üstökösszerű előretörését sem tudták megfékezni. „A mostani a Fidesz eddigi legmélyebb válsága, és ugyanez igaz Rogánra is” – vélekedett a lap egyik forrásra. Rogán nem volt hajlandó beszélni a kegyelmi ügyről, de elismerte, hogy politikai karrierje Orbán hivatali idejéhez van kötve. „Addig leszek politikai pályán, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök” – jelentette ki Rogán, aki évek óta nem ad interjút a kormánytól független médiának, de a 444-el néhány hete kivételt tett.