Nyaralás: magas árak és kedvezmények

A magyarok többsége még mindig drágának érzi a nyaralási ajánlatokat, és a szezon előrehaladtával nem várható árcsökkenés, inkább további drágulás prognosztizálható. A hazai hotelláncok jelentős, 20% feletti árengedményekkel próbálják ösztönözni a foglalásokat, amelyek hatására a vendégek hajlandóak több napra is lefoglalni, vagy akár többször is nyaralni menni.

Az elmúlt években a szállások ára olyan mértékben emelkedett, hogy a hosszabb nyaralások egyre kevésbé megfizethetőek a magyarok számára. Emiatt a szállodák idén nyáron nagyobb akciókat kényszerülnek bevezetni.

A Danubius Hotels értékesítési és marketing igazgatója, Liptai Judit szerint a dinamikus árazás a foglaltság függvényében történik, és a 10-20%-os kedvezmények nem generálnak jelentős extra forgalmat. Az agresszív árazás csak eseti keresletet teremt, és az így szerzett vendégkör nem hajlamos visszatérni, illetve kevesebbet költ a szállodai szolgáltatásokra. A Danubius Hotels hosszabb tartózkodás, direkt foglalás vagy azonnali fizetés esetén biztosít kedvezményeket, és hűségprogramokat is alkalmaznak, például hírlevél-feliratkozóknak 10%, nyugdíjas vendégeknek 15% kedvezményt, valamint pontgyűjtő rendszert kínálnak.

A Hunguest Hotels szerint akcióik általában minimum 15% kedvezményt nyújtanak, a szobaárak már magukban foglalják a fürdőbelépőt, és különböző zenei, gasztronómiai programokkal, valamint gyermekfoglalkozásokkal várják a vendégeket a nyári szünetben.

Horvátország és a Balaton a fő célpontok

A hazai nyaralóhelyek legnagyobb konkurenciája idén is Horvátország lesz. A legtöbben a főszezonban, júliusban és augusztusban utaznak, de az utószezon iránt is növekszik az érdeklődés a kedvezőbb árak és a kevesebb turista miatt. A Szallas.hu adatai szerint a horvátországi nyaralóhelyek közül a Kvarner-öböl, valamint Dalmácia Zadar és Split régiója a legnépszerűbb, ahol az 5-7 éjszakás tartózkodás a leggyakoribb.

Vir szigetén június közepén egy 4 csillagos szállodában egy 4 fős család számára egy hét szállás ára 500 ezer és 1 millió 100 ezer forint között mozog, míg apartmanban már 205 ezer forinttól található szállás, az átlagár azonban 350 ezer forint körül alakul.

Belföldön a balatoni települések mellett Eger, Budapest és Gyula is népszerű célpontok. Balatonfüreden egy 4 csillagos szállodában egy 4 fős család júniusban reggelivel egy hét szállást 638 ezer és 1 millió 71 ezer forint közötti összegért foglalhat, míg a 3 csillagos szállodák és apartmanok is hasonló árkategóriában mozognak. Hévízen egy 4 csillagos szállodában félpanziós ellátással egy hét 4 fő részére 442 ezer és 706 ezer forint közötti áron lehetséges, apartman esetén pedig 150 ezer és 260 ezer forint között.

A magyar helyszíneken a július 10%-kal, az augusztus pedig akár 20%-kal is drágább lehet. A 4 csillagos hotelek átlagára itthon a főszezonban 60 ezer forint felett alakul két fő részére, míg a 3 csillagos szállodáké meghaladhatja a 35 ezer forintot.