A feketekereskedelem veszélyei

A feketepiacon árult dohányipari termékek jelentős adóbevételektől fosztják meg a költségvetést, és nem garantált a biztonságos használatuk – hangzott el a Digital-Media Hungary 2024 konferencián.

A feketepiaci dohányipari termékek magyarországi forgalmának mértéke vitatott, de a szakértők szerint évente több tízmilliárd, akár százmilliárd forintos nagyságrendű lehet a kieső adóbevétel. A Digital-Media Hungary 2024 konferencián egy kerekasztal-beszélgetés keretében került terítékre a téma.

Az online térben egzotikus domainek mögé bújva árulják a gyakran kétes eredetű dohányipari termékeket, mint például az elektronikus cigarettákat és hevítőrudakat. Magyarországon a dohányipari termékek távértékesítése tilos, így ezek az ügyletek illegálisak. Az ellenőrzött, trafikokban kapható újgenerációs termékek füst nélküli alternatívát jelentenek, bár ezek is nikotint tartalmaznak és függőséget okozhatnak.

Dr. Fáczán Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) online platform főosztályvezetője szerint a felhasználók is segíthetnek a jogellenes tartalmak bejelentésével az online piactereken. Dr. Esküdt Gábor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) dohányügyi igazgatója hívta fel a figyelmet arra, hogy a feketepiacon kapható termékekben gyakran túlzott a nikotintartalom, és ezeket még népszerű influencerek is népszerűsítik.

Dr. Schöninger Róbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak is aktívan kell használniuk a közösségi médiát a prevenció érdekében. A feketekereskedelem sötét oldala, hogy a termékeknek gyakran nincs lekövethető múltja és eredete, ráadásul adathalászok is megpróbálhatnak így személyes adatokhoz jutni. A cikk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Illegális Dohány Elleni Munkacsoportjának céljaival összhangban jelent meg.