Vona Gábor kritikája Magyar Péterrel szemben: a politikai paletta bővülése

Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke szerint Magyar Péter megjelenése a politikai színtéren egy újabb hangot adott a korábbi Orbán-Gyurcsány kettőshöz, de a dallam nem változott. A június 9-i uniós és önkormányzati választásokon Magyar Péter és a TISZA Párt jelentős előretörése a politikai erőviszonyok átrendeződését eredményezte, ami a kisebb pártok számára különösen kedvezőtlenül alakult.

A választások után a Jobbiknál Gyöngyösi Márton elnök tisztújítást kezdeményezett, amelyet június 29-én terveznek megrendezni. Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt (MMNP) nem tervez tisztújítást, de szeretnének több arcot mutatni a nyilvánosság előtt, Szalma Botondot is bevonva a párt munkájába.

Az MMNP jelenlegi tagsága 600 fő, míg a Második Reformkor 300 és 400 fő közöttire tehető. Vona Gábor szerint a választások után megnövekedett az érdeklődés pártja iránt, és hangsúlyozta a stabil és tudatos csapatépítés fontosságát.

A választási eredményeket követően az MMNP Márki-Zay Pétert is felelősségre vonta, amiért többször is dicsérte Magyar Pétert, ami befolyásolhatta az eredményeket. Vona Gábor szerint a TISZA Párt és Magyar Péter jelentős szerepet játszottak abban, hogy pártja az 1 százalék alatti eredményt érte el, de hangsúlyozta, hogy a politikai célkitűzéseik változatlanok maradnak.

Vona Gábor úgy véli, hogy a mélyebb önvizsgálat szükséges, de a Jobbik nem a TISZA Pártot teszi felelőssé a gyenge szereplésért, hanem saját magukat kritizálják és saját munkájukban keresik a hibákat.

A Jobbik az emberközeliség, az MMNP a saját ismertségének növelése, míg a Második Reformkor a szervezeti és kommunikációs fejlődés terén kíván hangsúlyt helyezni. Mindkét párt kiemelt célként jelölte meg, hogy két év múlva már az Országgyűlésben szeretnének képviselői helyeket szerezni.