Új gyermek-pszichoterápiás központ nyílt a Bethesda Gyermekkórházban

Magyarországon minden hetedik gyermek mentális problémával küszködik, ami hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat. A Bethesda Gyermekkórházban most átadott új gyermek-pszichoterápiás központ ennek a problémának az enyhítésére jött létre.

A Bethesda Gyermekkórház új gyermek-pszichoterápiás központjának átadóján Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke rámutatott: a mentális problémákkal küzdő gyerekek száma aggasztóan magas, és a helyzet kezelése kiemelt fontosságú. Pászthy Bea szerint katasztrófális az állami ellátás helyzete, előfordulhat, hogy egy-egy kezelésre akár éveket kell várni. A pszichoterápia jelenleg alulfinanszírozott, és a magánszektorban is több hónapos várólisták vannak, így jelentős előrelépés, hogy a fővárosban bővült a közfinanszírozott ellátás.

A kórházban létrehozott központban nyolcfős csoportokban folyik a munka, és a beutalóköteles ellátást egyhetes intenzív vagy kéthetes ambuláns csoporttréningek keretében biztosítják. Az intézmény 8-18 éves korosztály számára nyújt segítséget, az ország bármely részéről érkező gyerekek számára.

Németh Laura, a központ vezetője és klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Népszavának elmondta, hogy a bejelentkezők legkorábban két hónap múlva kaphatnak időpontot az első állapotfelmérő beszélgetésre. A központban alkalmazott módszertan a pozitív viselkedés- és élményterápiára, valamint a kognitív terápiára épül, és a szülők aktív bevonásával zajlik a gyermekük kezelése.

A gyerekek a foglalkozások során szorongásoldó és konfliktuskezelő technikákat sajátítanak el, míg a szülők tanácsokat kapnak, hogyan segíthetnek serdülő gyermeküknek mentális nehézségeik kezelésében. A tanult technikákat játékos formában, állatasszisztált terápiával is kiegészítve tanítják meg a fiataloknak.

A pszichés problémákkal küzdő fiatalokat segítő központ mellett egy két apartmanból álló ház is elkészült, amely a hosszabb kezelésen lévő gyerekek családjainak nyújt otthont. A projektet a Református Egyház mellett a kormány is 50 millió forinttal támogatta.