Új magyar filmek és dokumentumfilmek kapnak támogatást

A Nemzeti Filmintézet kiemelt figyelmet fordít a televíziós és streaming platformokra szánt magyar alkotások fejlesztésére és támogatására, többek között olyan új produkciókra, mint a budapesti taxisokról szóló Hiénák, vagy a magyar animáció atyjáról, Dargay Attiláról készülő portréfilm.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységének elősegítése érdekében több mint háromszáz televíziós alkotást támogatott már, a tévéjátékoktól az animációs sorozatokig terjedő műfaji skálán. A Televíziós Döntőbizottság legutóbbi ülésén újabb négy produkció gyártási támogatásáról döntött.

Freund Ádám, a diák-Oscar-jelölt Földiek alkotója, Hiénák címmel készíti el első nagyjátékfilmjét, amely a budapesti taxisok, a köznyelvben "hiénáknak" nevezett szereplők életét dolgozza fel. A sok humorral átszőtt filmdráma több egymásba fűzött szálon futó történetből áll, hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek. A film ötletgazdája és rendezője Freund Ádám, aki a forgatókönyvet Szabó Ivánnal közösen jegyzi. A főbb szerepekben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul láthatók majd. A filmre az NFI 542 millió forint támogatást biztosított, és a tervek szerint 2025 végére készül el. A Hiénák Film Kft. már létre is jött a gyártás előkészítésére, amelyet Iványi Petra, a Cicaverzum producere alapított, és a forgatás szeptemberben kezdődik.

Vámos Zoltán orvos és filmrendező Fulladás című játékfilmjében egy intenzív osztályon dolgozó orvos mindennapjait követhetjük nyomon, aki életeket ment és a méltóság megőrzéséért küzd. Amikor a COVID-19 járvány kitör, az orvos élete teljesen megváltozik. A film 450 millió forintos támogatást kapott az NFI-tól, és a koronavírus-járvány hatásait is bemutatja az orvos életében.

Kenéz Ágoston Flódni című kísérleti rövidfilmje egy idős házaspár életét mutatja be bábok segítségével. A történet szerint a házaspár fél évszázada nem töltött el egyetlen éjszakát sem külön, így amikor a feleség kórházba kerül, a férj minden éjjel őt látogatja, reménykedve a közös cukrászdai kiruccanásban. A Fodor Tamás és Nagy Mari által megformált karakterekkel készülő film 12,6 millió forint támogatást kapott.

A magyar Walt Disney, Dargay Attila életét és munkásságát bemutató dokumentumfilm, A magyar Walt Disney – Dargay Attila portréfilmje Ballai András rendezésében készül. A film a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi és számos más örökéletű animációs film alkotójának emléket állít, és 25 millió forint támogatást kapott az NFI-tól. A portréfilm bemutatja Dargay Attila munkásságát, megvizsgálva a későbbi alkotókra és a nagyközönségre tett hatását is.

Az NFI az utóbbi időben olyan filmekre adott pénzt, mint a Novák Emil rendezésében készülő Aranyszem, ami visszatekint az elmúlt 20 év magyar filmiparára, az Operation Sámán, ami a honvédség kabuli mentőakcióját dolgozza fel, de az Ákosról, a Krausz Ferencről, a Wittner Máriáról, valamint a Széchenyi utolsó napjairól szóló filmterveket is támogatásra méltónak ítélték.

Nyitókép: Freund Ádám és Cservák Zoltán a Földiek forgatásán / Lupa Pictures