R. Ferenc vádemelés előtt: éveken át tartott fogva és dolgoztatott embereket

Hamarosan vádat emelhetnek R. Ferenc ellen, aki többek között egy férfit tíz éven át fogva tartott, éheztetett és rabszolgaként dolgoztatott Nagykőrösön.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint közel két évvel ezelőtt derült ki, hogy R. Ferenc tíz éven keresztül fogva tartotta, bántalmazta és dolgoztatta 29 éves áldozatát. Az áldozat a kórházban kötözésre ment, amikor összefutott a testvérével, aki gondjaiba vette a rettenetes állapotban lévő fivérét, majd később értesítették a rendőrséget.

A férfi 2010-ben találkozott R. Ferenccel, aki elhívta nagykőrösi otthonába, állítólag munka fejében fizetséget ígérve. Azonban a helyzet hamarosan megváltozott: a fizetség helyett verést és sanyargatást kapott, az ellátás körülményei pedig embertelenné váltak. A ház előszobájának vagy konyhájának padlóján aludhatott, csak extrém időjárási körülmények között engedték be az udvarról, rendszeresen megverték, éheztették, és fürödni is csak egy slaggal tudott.

A férfi többször próbált megszökni tíz esztendőn át tartó fogságából, de R. Ferenc mindannyiszor rátalált és veréssel tudatosította benne, hogy ő a "főnök". A kegyetlen megtorlások között rugdosás, öklözés, léccel, slaggal, fadarabbal való ütlegelés szerepelt.

A férfi 2022. augusztus 4-én szabadult meg fogvatartóitól, amikor egy korábbi sérülése miatt kötéscserére kellett mennie a kórházba, és ezt az alkalmat kihasználva fordult rég nem látott testvéréhez, aki feljelentést tett a hatóságoknál.

A rendőrség R. Ferenc további áldozatait is azonosította. A 2000-es évek elején R. Ferenc megismerkedett egy kisfiát egyedül nevelő nővel, majd becuccolt az asszony újonnan vásárolt házába, később pedig az összes családtagját is odaköltöztette. Eleinte minden jól indult, de később az asszony és családja élete rémálommá vált. R. Ferenc agresszívvé vált, terrorizálta őket, elvette a pénzüket, és megszabta, hogyan szolgálják ki őt. Ahhoz is az engedélyére volt szükség, ha valamelyikük el akart volna menni otthonról. A családtagok kemény fizikai munkát végeztek napi tíz órában, kapáltak, fát vágtak, farönköket hordtak.

A nagymamának sikerült idővel elköltöznie, azonban lánya és unokája kénytelenek voltak tovább tűrni a terrort, ők csak 2016 áprilisában tudtak elszökni. A fiú nevén lévő házat továbbra is R. Ferenc és családja használta, még arra is volt gondja, hogy hamisított bejelentkezési lapokkal „legalizálja” ottlétüket.

A majdnem két évig tartó büntetőeljárást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya befejezte, és az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.