A szamárköhögés gyors terjedése Magyarországon

Magyarországon rendkívüli sebességgel terjed a szamárköhögés, a legfrissebb hivatalos adatok szerint már 76 gyanús esetet azonosítottak. A járványügyi hatóság heti jelentése alapján ez a szám jelentős növekedést mutat a korábbi évekhez képest, amikor az első 24 hétben nulla és 15 közötti megbetegedést regisztráltak.

A Portfolió jelentése szerint, bár a 76 gyanús eset első hallásra nem tűnik magasnak, 2017 és 2023 közötti adatok alapján ez jelentős emelkedés, hiszen korábban 0 és 15 eset között szóródott a kumulált esetszám az év első felében. Emellett felmerül a gyanú, hogy számos felderítetlen eset is lehet az országban, mivel az érintettek gyakran nem ismerik fel a betegséget, amelyet korábban már eradikáltnak hittünk a sikeres védőoltási program és a magas hazai átoltottság miatt.

A lap szerint Magyarországon több csecsemő-haláleset is összefüggésbe hozható a betegséggel, miközben a járványügyi hatóság 5 hónapja nem kommunikál a nyilvánosság felé, így hivatalosan még nem beszélhetünk járványról. A szakértők szerint a jelenlegi helyzet még inkább felértékeli a megelőzést, vagyis a védőoltások fontosságát, beleértve a kötelező gyerekkori és a felnőttkori ismétlő vakcinákat is.

Pék Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológusa szerint az elhúzódó, több mint két hete tartó köhögési rohamok, a hányás és a szamárszerű légvétel esetén felmerülhet a szamárköhögés gyanúja. A betegség terjedése nem meglepő, tekintettel arra, hogy a szomszédos országokban, mint Horvátország, Csehország és Ukrajna, szintén növekedést tapasztaltak az esetek számában. Horvátországban például a hőség miatt is fokozott figyelmet igényel a közegészségügyi helyzet, mivel a kánikula tovább súlyosbíthatja a fertőző betegségek terjedését. Splitben már reggel 8 órakor 30,2 fokot mértek, és a tenger hőmérséklete is magas, helyenként 25-27 fokos, ami nem nyújt kellő enyhülést a hőség elől. A városban a hőmérséklet akár a 40 fokot is elérheti, ami miatt figyelmeztetés van érvényben. Az ilyen extrém időjárási körülmények között különösen fontos a megfelelő hidratáció és a fertőző betegségekkel szembeni óvatosság.