Shane Tusup az edzői életjáradékért perelné az államot

Shane Tusup, Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok és egyszeres ezüstérmes úszó exférje és egykori edzője, jogi lépéseket tett az állam ellen, hogy érvényesítse az életjáradékra való igényét.

Nem új keletű probléma az olimpiai érmesek után járó edzői életjáradék körüli anomáliák kérdése. A legújabb fejlemények szerint Tusup pert indított a magyar állam ellen, hogy megszerezze a Hosszú után járó edzői életjáradékot. Hosszú Katinka a riói olimpián aranyérmet nyert 200 méteres és 400 méteres vegyes úszásban, valamint 100 méteres hátúszásban (holtversenyben), és ezüstérmet 200 méter háton. Shane Tusup 2012 és 2018 között volt az edzője, és abban az időszakban voltak házasok is. Az edzői életjáradék összege jelenleg havonta nettó 2 112 400 forint Tusup esetében.

2019-ben a törvény módosítása értelmében az edzői életjáradékot a sportolókéval azonos szintre emelték. Hosszú Katinka 35. életévének betöltése óta, azaz 2022. május 3. óta jogosult a havi 2 112 400 forintos életjáradékra, és a törvény szerint az edzője is. Azonban Hosszú eredetileg nagyapját, Bakos Lászlót nevezte meg edzőjeként, aki 2023 januárjában hunyt el, és jelenleg senki sem kapja a járadékot.

Shane Tusup most igényt tart a járadékra, ami érthető, tekintettel családja gyarapodására és arra, hogy Hosszú már jogosult az életjáradékra. A törvény szerint az edzőnek 45 évesnek kell lennie a járadékhoz, de ha a tanítvány elmúlt 35, akkor a korhatár nem számít. Azonban az edzőnek magyar állampolgárnak kell lennie, és Tusup csak 2022. szeptember 13-án kapta meg az állampolgárságot.

A helyzetet bonyolítja, hogy Hosszú Katinka jelenlegi kapcsolata Tusuppal nem a legjobb, hiszen már elváltak, és újra férjhez ment Gelencsér-Layber Mátéhoz, akivel gyermekük is született. A Magyar Olimpiai Bizottság tudomása szerint Tusup folyamodványt nyújtott be, de az ügyben az államtitkárság az illetékes. Az Index állásfoglalást kért a Honvédelmi Minisztérium Sportállamtitkárságától, amelyre még válaszra várnak. Az Index információit a Magyar Olimpiai Bizottság is megerősítette, de közölték, hogy nem ők az illetékesek, hanem a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Sportért Felelős Államtitkárság. Ők az Indexnek a cikk megjelenéséig nem válaszoltak. A minisztériumot megkeresték, hogy megtudják az álláspontjukat a kérdésben, jogosult-e Tusup az edzői életjáradékra, és ha választ kapnak, a cikket frissítik.