Magyarországon tombol a kánikula: piros figyelmeztetés és tűzgyújtási tilalom érvényben

Magyarország több megyéjében is kritikus a hőhelyzet, ahol a napi középhőmérséklet meghaladja a 27, sőt helyenként a 29 Celsius-fokot is. A legmagasabb, harmadik fokozatú, azaz piros figyelmeztetést Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében rendelték el.

A hőség a mai napon tetőzik, országszerte 30 fok feletti maximumokkal, délen pedig 35-36 fokos csúcsértékekkel. A HungaroMet előrejelzése szerint a napsütést szaharai por és fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható, és csak gyenge széllel kell számolni.

A piros figyelmeztetés mellett további megyékben második szintű, míg 3 megyében első szintű figyelmeztetést adtak ki a magas középhőmérséklet miatt. Szombatra is hasonlóan magas hőmérsékletek várhatóak, Csongrád-Csanád és Békés megyében a napi középhőmérséklet akár 29 Celsius-fok felett is alakulhat, ezért itt is piros figyelmeztetést rendeltek el, míg Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében narancs figyelmeztetés van érvényben.

A Balaton és a Velencei-tó térségében is kánikulára kell készülni, ahol a legmagasabb nappali hőmérséklet 34-35 fok körül alakul, és a víz hőmérséklete is 24-26 fok közötti értékeket mutat.

Szombaton egy hidegfront érkezik, élénk, erős északi-északnyugati széllel, ami záporokat, zivatarokat és helyenként heves viharokat hozhat magával. Nyugaton, északnyugaton és északon mérséklődik a hőség, de más területeken még 33-38 fok is lehet. Emellett szombatra több megyére kiadták a másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok miatt, ezek Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék.

A Belügyminisztérium a hajléktalanok védelme érdekében vasárnapig meghosszabbította a vörös kódot, amely több megyére is kiterjed. A hőségriadó szombat éjfélig van érvényben, de a vörös kód vasárnapig tart. Az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, egyben a protokoll felkészíti az intézményeket az intézkedés végrehajtására. Csizi Péter elmondta, a szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, továbbá felhívják a hajléktalanok figyelmét arra, hogy célszerű hűtött helyiségekbe menniük. Továbbá kérik a lakosságot, hogy ha bajba jutott embert látnak, akkor hívják a krízis-diszpécserszolgálatot. A riasztás egyes megyékben fokozatosan megszűnik a hétvége folyamán.

Az elmúlt napokban jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett szombattól Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. A magas átlaghőmérséklet és az alacsony relatív nedvesség miatt jelentősen nőtt a tűzveszély, továbbá jelentős az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának kockázata. A NÉBIH arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, és a tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n lehet informálódni.