Orbán Viktor és a futball

A BBC részletesen elemzi Orbán Viktor miniszterelnök futballszenvedélyét, kiemelve, hogy a sportág milyen szerepet játszik politikai befolyásolásában és a nacionalista politika eszközeként.

A brit közszolgálati médium, a BBC egyik cikke Orbán Viktor futball iránti elkötelezettségét helyezi középpontba. A cikk szerint a magyar miniszterelnök a politikai veresége után fordult a futball felé, és alapított egy akadémiát Felcsúton, ami ma már állami támogatásokból milliárdokat kap. A felcsúti akadémia, amelyet Puskás Ferenc nevével fémjeleznek, csak egy a húszból, amely állami pénzekből épült.

A BBC megjegyzi, hogy Orbán számára a futball több mint hobbijává vált, eszközként használja befolyásának növelésére, mind a belföldi, mind a határon túli magyarok körében. Emellett a hozzá közel álló üzletemberek a környező országokban is klubokat szereznek. A cikk szerint elmosódtak a határok a futball és a gyújtogató nacionalista politika között Orbán Magyarországán.

A cikk említést tesz a szélsőséges szurkolókról és Gulácsi Péter 2021-es kiállásáról a szivárványcsaládok mellett is. Hosszan foglalkozik a fociultrákkal, és a vasárnapi boltzáras népszavazást annak idején meghekkelő kopaszokkal, majd áttér a “gyermekvédelmi” törvényre, amely “összemossa a homoszexualitást és a pedofíliát”.

Orbán Viktor a futballt a politikához hasonlítja, hangsúlyozva, hogy mindkettő lényege a jövőbeli események előrejelzése és az azokra való gyors reagálás képessége. "Nem az a kérdés, hogy hol van most a labda – mindenki láthatja, hol van most a labda –, hanem az, hogy hol lesz a labda. Ha másoknál hamarabb megérted, mi fog történni, először reagálhatsz, és nyerhetsz" – idézi a BBC a miniszterelnököt.

A miniszterelnök a labdarúgó Európa-bajnokság előtt megjósolta, hogy minden ellenfél legyőzhető, különösen a svájciakat tartotta sebezhetőnek. Magyarország azonban az Eb-n a csoportkör második fordulója után még pont nélkül áll, de a skótok elleni vasárnapi győzelemmel még megszerezheti a harmadik helyet, ami esetleges szerencsés körülmények között továbbjutást jelenthet. A BBC cikke röviden vázolja, hogy az először 1998-ban, 35 évesen miniszterelnöknek választott Orbán hogyan alakította át Magyarországot, hogyan írta át az ország alkotmányát és választási törvényeit, és mivé változtatta az országot: ő maga “illiberális demokráciának” és “kereszténydemokráciának” nevezte, az Európai Parlament 2022-ben pedig a “választási autokrácia hibrid rendszerének”.

A cikk elismeri, hogy Orbán jó focista is volt, egykor a Videoton ifjúsági csapatában játszott, mielőtt a jogi egyetem és a politikai karrier másfelé irányította. Azt viszont a politikában is jól hasznosította, hogy egykori edzője szerint “gyors volt a labdával.” A BBC megállapítása szerint a 2010 óta ismét hatalmon lévő Orbán számára a futball már nem csak hobbi, hanem “a kedvenc projektje”.

Ez a cikk szerint abból is látszik, hogy azóta több mint 20 stadion épült, jóval több mint 1000 pálya épült vagy újult meg. Az más kérdés, hogy az előnyök a becslések szerint 923 milliárd forint egyenlően oszlottak-e meg, veti fel a BBC, majd meg is válaszolja, hogy nem, mivel a Tao-pénzekből például a legtöbbet a Puskás Akadémia profitált, valamint a Mezőkövesd.

Boncolgatja a cikk azt a kérdést is, hogy vajon a nemzeti labdarúgó-válogatott sikerei mennyiben köszönhetőek az Orbán által a sportra öntött milliárdoknak.