Ritka aranykincs Norvégiában

Egy norvégiai férfi, Mikkel Killingmoe Christensen, fémkereső használata közben bukkant egy különleges, több mint 1500 éves aranykincsre. A Sciencenorway beszámolója szerint Christensen egy farmon járt, amikor a fémkeresője gyenge jelet adott, amit majdnem figyelmen kívül hagyott, de végül mégis elkezdett ásni.

Az ásatás során egy apró, vékony fémdarab került elő, amely első pillantásra egy csokoládé csomagolásának darabjának tűnt, később azonban kiderült, hogy egy értékes aranykincsről van szó. A lelet egy gullgubber, egy vékony aranylemezből készült amulett, amely embert ábrázol.

A régészek még nem tudják pontosan, hogy mire használhatták ezeket az amuletteket a korabeli emberek, de ismert, hogy a Krisztus utáni 6-8. századból származnak, és Skandinávia minden országában találtak már hasonló tárgyakat. A gullgubberek különlegessége, hogy apró méretük ellenére – körülbelül 1 centiméteresek – lenyűgözően részletes képeket ábrázolnak, különböző mintázatú ruhákkal, dísztűkkel és kontyokkal.

A mostani felfedezés során előkerült gullgubberen egy köpenyt viselő férfi és egy nő alakja látható, és a szakértők szerint az ábrázolások jellegzetességeiből egyértelműen norvég eredetűre utalnak.