Manfred Weber és a magyarellenesség vádja

A Fidesz és a kormányközeli média Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét magyarellenesnek bélyegezte, Orbán Viktor miniszterelnök szerint Weber célja, hogy ártsa Magyarországnak.

Orbán Viktor a rádióban beszélt arról, hogy Webernek az a célja, hogy kárt okozzon Magyarországnak, és ezt Menczer Tamás államtitkár is megerősítette egy videóban, amelyben Weber állítólagos hungarofóbiájáról beszélt. Menczer szerint Weber a magyarokat akarja büntetni, mert ellenállnak a háborúnak, a bevándorlásnak és az LMBTQ-propagandának, miközben Weber ezeket támogatja. A Magyar Nemzet is foglalkozott Menczer videójával.

A videóban Weber egy hat évvel korábbi sajtótájékoztatón mondott kijelentését idézi, miszerint Magyarország ellen szavazott a 7-es cikkes szavazáson, de hangsúlyozta, hogy nem a Fidesz vagy Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen. Az idézet azonban egy hosszabb válasz részlete, amelyet kivágtak a kontextusból, és így nem ad teljes képet Weber álláspontjáról.

Weber a felháborodást kiváltó mondat után részletesen magyarázta, miért szavazott így, és kifejezte tiszteletét a magyar nép és Magyarország iránt, elismerve az ország hozzájárulását az európai építkezéshez. A Népszava szerint Weber reagált az ellenzéki Ujhelyi István EP-képviselő bocsánatkérésre szólító felhívására is, hangsúlyozva, hogy a 7-es cikkelyes eljárás nem pártpolitikai kérdés.