Újabb rangos nemzetközi díjat nyert a magyar költő

Turczi István, a József Attila-díjas magyar költő, idén elnyerte a Branko Radičević nevéről elnevezett Brankovo kolo nemzetközi irodalmi nagydíjat, amelyet a szerb irodalom egyik legnagyobb alakjának, a 200 éve született Branko Radičevićnek állítanak emléket.

A Magyar PEN CLUB sajtóközleménye szerint Turczi István életműve rendkívül összetett, világirodalmi szintű megjelenítése és összegzése a nyugati műveltségű, de mély kelet-európai tapasztalatokat hordozó modern európai ember világlátásának. A díjat a háromtagú szakmai zsűri három korábbi, szerbnyelven megjelent könyve alapján ítélte oda a költőnek.

A Brankovo kolo fesztivál Szerbia legnagyobb szabású kulturális eseménye, amelyet minden év szeptemberében rendeznek meg Karlócán, Strazsilovón és Újvidéken, széles tömegeket vonzó zenei, irodalmi, színházi és képzőművészeti programokkal. Az eredetileg 1895 és 1914 között megjelenő irodalmi folyóirat nevét viselő díjat 2006 óta ítélik oda nemzetközi szinten, és több hazai irodalmi elismerést is magában foglal.

A díj korábbi kitüntetettjei között olyan neves költők találhatók, mint Carol Ann Duffy, az első skótnői babérkoszorús költő, Jürgen Israel, az ismert német költő-publicista, Babken Simonyan örmény költő-műfordító, valamint az irodalmi Nobel-díjra is jelölt orosz Vjacseszlav Kuprijanov.

A díjátadó ünnepséget 2024. szeptember 16-án rendezik meg a karlócai gimnázium nagytermében, ahol Turczi István 77 versét tartalmazó negyedik szerb nyelvű könyve is megjelenik egyedi díszkiadásban, Fehér Illés műfordító avatott munkája nyomán.

Turczi István nem idegen a nemzetközi elismerésektől, hiszen tavaly a Kínai Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, 2022-ben pedig a boszniai Szerb Köztársaság idei Nemzetközi Irodalmi Nagydíját is kiérdemelte.