Új dinoszauruszfajt neveztek el Loki isten után

Montanában egy korábban ismeretlen dinoszauruszfaj fosszíliáira bukkantak, amelyet a skandináv és germán mitológiai alakról, Lokiról neveztek el.

A The Guardian által ismertetett friss tanulmány szerint a Lokiceratops rangiformis a Ceratopsia család ötödik tagjaként került azonosításra, amelyet a Kennedy Coulee szurdokban fedeztek fel. A Triceratops nemhez hasonlóan ez a faj is a késő kréta időszakban élt, körülbelül 78 millió évvel ezelőtt, egy olyan területen, amely akkoriban mocsaras vidék volt.

A Lokiceratops elnevezése nem véletlen, hiszen Loki, a mitológiai figura gyakran viselt magánál két pengét, és az új dinófajnak is két, pengeszerű szarva volt. Mark Loewen, a Utahi Egyetem kutatója és a felfedező csapat tagja szerint a szarvas dinoszauruszok szarvaikat a társak figyelmének felkeltésére és a riválisok elrettentésére használhatták.

A Lokiceratops jelentős méretbeli hasonlóságokat mutat a térségben korábban felfedezett Medusaceratops fajjal, mindkettő nagytestű növényevő volt, de a Lokiceratops testmérete legalább 20 százalékkal nagyobb volt. Azonban néhány kutató szerint a térségben talált kövületek nem feltétlenül különböző fajokhoz tartoznak, hanem a fejlődés különböző szakaszait tükrözhetik.