A történelem legősibb hajóroncsát fedezték fel

Izrael partjainál egy földgázipari vállalat felmérése során bukkantak rá a Földközi-tenger mélyén egy 3300 éves hajóra, amely a valaha felfedezett legősibb mélyvízi hajóroncsnak számít.

Az Izraeli Régészeti Hatóság csütörtöki bejelentése szerint egy földgázipari vállalat szabványos felmérése során a Földközi-tenger keleti medencéjében találták meg a legrégebbi hajóroncsot. A Kr. e. 14-13. századból származó maradványok felfedezése új megvilágításba helyezi a késő bronzkori tengerészet képességeit, hiszen a hajósok képesek voltak navigálni a tengereken anélkül, hogy a partot látták volna.

A régészek a hajóroncson több száz ép amforát is találtak, amelyek Izrael északi partjaitól 90 kilométerre, 1,8 kilométeres mélységben pihentek. Jacob Sharvit, az Izraeli Régészeti Hatóság tengeri egységének vezetője szerint a hajó mélységben való megőrződése révén a katasztrófa pillanatától kezdve az idő szinte megállt rajta, és így a roncs és tartalma érintetlen maradt.

Az izgalmas felfedezés egy földgázkutató és -kitermelő vállalat, az Energean által üzemeltetett búvárrobotnak köszönhető, amely a tengerfenéken felhalmozódott kancsókat észlelte, és ezzel kezdetét vette a történelmi jelentőségű lelet feltárása.