Hőségriasztás Magyarországon: a Google keresések tükrében

Magyarország nagy részén ma tetőzik a hőség, a maximumok országszerte meghaladják a 30 fokot, a déli és délkeleti területeken pedig a 35-36 fokot is elérhetik. Szerda éjféltől harmadfokú hőségriadó van érvényben, amely szombat éjfélig tart, és a Google keresési trendjei alapján ez az időjárás jelentősen megnövelte az internetezők érdeklődését.

Hazánkban a hőség ma éri el a csúcspontját, a hőmérsékletek országszerte a 30 fok felett alakulnak, délen és délkeleten pedig a 35-36 fokot is meghaladhatják. A HungaroMet reggeli előrejelzése szerint csapadék nem várható, helyette fátyolfelhők és szaharai por által szűrt napsütésre kell számítani, néhol lengedező széllel. A hőségriadó a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot is magával hozta, amelyet a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbított és több vármegyére is kiterjesztett.

A Google Trends adatai alapján a hőségriadó bejelentésekor a "hőségriasztás" keresési kifejezés jelentős kiugrást mutatott, és a "Balaton időjárás" iránti érdeklődés is emelkedésnek indult. A "HungaroMet" keresési kifejezés esetében is emelkedés várható, a Google Trends szaggatott vonala pedig a jövőbeli keresési tendenciák előrejelzését jelzi. A "kánikula" témakör az elmúlt 7 napban szintén kiemelkedést mutatott, ami a hőség és a hőségriadó hatására vezethető vissza.

A "Balaton időjárás" keresési kifejezés iránti érdeklődés Veszprém megyében a legnagyobb, ezt követi Somogy megye. A Google Trendsben a népszerűséget 0-tól 100-ig terjedő skálán jelzik, ahol a 100 a legnagyobb népszerűséget, az 50 a népszerűség felét, a 0 pedig az elégtelen adatmennyiséget jelöli. Fontos megjegyezni, hogy a magasabb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot.

A "Balaton időjárás" keresési kifejezés TOP 3 találata a Balaton vízhőmérsékletére és időjárására vonatkozik, míg a "hőségriasztás" keresési kifejezésnél a harmadfokú hőségriadó dominanciája figyelhető meg. A cikk elkészítését a Google támogatta.