Gyermekgondozási ellátások adminisztrációs könnyítése

Július 1-jétől a gyedre jogosult szülők számára egyszerűsödik a gyes igénylése, mivel az ellátás megállapítása és folyósítása automatikusan történik majd.

  1. július 1-jétől a gyermekgondozást segítő ellátások ügyintézése tovább egyszerűsödik és felgyorsul. A gyermekgondozási díjra (gyed) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmezniük a gyest, mivel annak megállapítása és folyósítása hivatalból, automatikusan történik majd.

A változás értelmében, ha a szülő gyedben részesült a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig, nem kell külön kérelmet benyújtania a gyesre. Ebben az esetben az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

Csak abban az esetben szükséges kérelmet benyújtani a gyes iránt, ha nem az a szülő kívánja megkapni az ellátást, aki a gyedet is igénybe vette. Az ilyen kérelmeket elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a SZÜF felületén keresztül is be lehet nyújtani.

Amennyiben a gyedre való jogosultság a gyermek második vagy harmadik életévének betöltése előtt megszűnt, szintén szükséges kérelmet beadni a gyesre.

A gyed extra intézkedéscsomag bevezetése óta több különböző korú gyermek után is egyidejűleg járhatnak a gyermekgondozási ellátások, mint például a csecsemőgondozási díj (csed), a gyed és a gyes.

A szülők a gyermek féléves korától kezdve időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a gyed és a gyes folyósítása mellett, ami további rugalmasságot biztosít a kisgyermeket nevelő családoknak.

Az új adminisztrációs intézkedés 2024. július 1-jén lép életbe, és további könnyebbséget jelent a gyermekgondozási ellátások mellett munkát végző szülők számára.