Frontin készítmények forgalmazási felfüggesztése és a szamárköhögésre vonatkozó intézkedések

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a héten felfüggesztette a 0,25 mg-os Frontin tabletták egyes gyártási tételeinek forgalmazását, de ez nem jelenti azt, hogy a gyógyszer ne lenne elérhető a piacon.

Az NNGYK azonnali hatállyal kivonta a forgalomból a Frontin nevű alprazolám hatóanyagú nyugtató egyes tételeit. Az Egis Gyógyszertár Zrt. tájékoztatása szerint a felfüggesztés alatt a hatóság további vizsgálatokat végez, amelyek eredményei alapján dönt majd az érintett tételek sorsáról.

Az Egis hangsúlyozza, hogy rendszeresen ellenőrzi a gyártott és forgalmazott készítmények biztonságát. Egy ilyen vizsgálat során azonosították, hogy a 0,25 mg-os Frontin tabletta 100x kiszerelésének egy gyártási tételében egy szennyező anyag kismértékben meghaladta a megengedett határértéket. Emiatt a hatóság elővigyázatosságból felfüggesztette a gyógyszer több gyártási tételének forgalmazását és alkalmazását is.

Fontos megjegyezni, hogy a minőségi hiba nem érinti az összes 0,25 mg-os Frontin tabletta készítményt, és nem hatással a gyógyszer más erősségű, vagyis a 0,5 és 1 mg-os tabletta készítményeire sem. Jelenleg tehát nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a 0,25 mg-os erősségű nyugtatószer érintett tételeit visszavonják-e, de a felfüggesztés nem érinti az ennél erősebb készítményeket. Az Egis szerint a gyógyszerek patikai leadására jelenleg nincs lehetőség.

A NNGYK a közelmúltban kiadott egy másik tájékoztatót is, amely a szomszédos országokban megemelkedett szamárköhögéses esetekre és a hazánkban is növekvő esetszámokra hívja fel a figyelmet. A hatóság tájékoztatójában felhívja a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre, és arra, hogy a háziorvosoknak kötelező diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatot kezdeményezniük, ha a betegnél felmerül a szamárköhögés gyanúja.

A Bordetella pertussis baktérium által okozott fertőzés cseppfertőzéssel terjed, és a tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. A pertussis elleni védőoltás hazánkban kötelező gyermekkori védőoltás, és a felnőttek számára is javasolt a diftéria-pertussis-tetanusz tartalmú védőoltás beadása 10 évente, valamint a várandósoknak a harmadik trimeszterben a csecsemők védelme érdekében. A családtagok oltása segíthet megvédeni az idősebbeket és azokat, akik egészségi állapotuk miatt nem kaphatnak oltást, valamint a családba érkező újszülöttet is. A receptre felírt oltóanyag a gyógyszertárban elérhető.

A pertussis kapcsán szükséges járványügyi intézkedések elsődleges célja, hogy megvédjük az újszülötteket és csecsemőket a súlyos megbetegedéstől.