Múzeumok Éjszakája 2024: Gólpassz a kultúrában

Idén a Múzeumok Éjszakája 2024. június 22-én kerül megrendezésre, ahol csaknem 450 intézmény kínál mintegy 2500 programot az érdeklődőknek. A rendezvény a 2024-es Labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik, és a 'Gólpassz' címet viseli, hangsúlyozva a csapatmunka fontosságát a sikerben.

Az idei eseményen a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja kiállításaival és irodalmi programjaival. A látogatók részt vehetnek koncerteken, irodalmi chillszobában, lassú tárlatvezetéseken, ökoworkshopon és felolvasószínházban is. A PIM új közösségi tere, a Szélfogó is megnyílik ezen az estén.

A kutatások szerint a múzeumlátogatók átlagosan 9 másodpercet töltenek egy kiállítási tárgy előtt, ezért a PIM slow tárlatvezetéseket is indít, ahol a résztvevőket arra bátorítják, hogy hosszasan időzzenek egy-egy tárgy előtt.

A Szépművészeti Múzeum három időszaki kiállítással, koncertekkel és filmvetítésekkel várja az érdeklődőket. A kiállítások között szerepel a 'Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989)', a 'Folyt. köv.' grafikai kiállítás és a 'Lipchitz. Egy kubista szobrász' című kamaratárlat.

A Ludwig Múzeum különleges tárlatvezetéseket, irodalmi és táncos programokat, filmvetítést, valamint zseblámpás éjféli múzeumi sétát kínál. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a 'Mivel megyünk? – Energiamix a közlekedésben' című kiállításon keresztül mutatja be az energiafelhasználás történetét.

A Természettudományi Múzeum 'Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon' című kiállításán a látogatók az őslények korát idéző leletekkel találkozhatnak. A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából három helyszínen rendez kiállítássorozatot.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem az Epreskertben Szabó Ádám szobrászművész vezetésével anekdotákkal tarkított bemutató sétát tart. Székesfehérváron, Esztergomban, Pécsen és Veszprémben is számos kulturális program várja az érdeklődőket, többek között tárlatvezetések, koncertek és családi programok.

Szentendre múzeumai is csatlakoznak a Múzeumok Éjszakájához, ahol a Ferenczy Múzeumi Centrum egységeiben a művészetek mellett a tánc és az élő történelem is helyet kap.