Demszky tanácsai Karácsonynak az új közgyűlés kezelésére

A volt főpolgármester, Demszky Gábor tanácsokat adott Karácsony Gergelynek arról, hogyan maradhat kormányozható Budapest az új közgyűlési összetétel mellett. Demszky szerint a "Tisza párt" is fontos szerepet játszhat ebben, és Podmaniczky Frigyes példáját követve az országnak kellene támogatnia a fővárost.

A június 9-i főpolgármester-választás jogerős végeredménye még várat magára, azonban Karácsony Gergely már azon töri a fejét, hogyan szerezheti meg a többséget az októbertől érvényes új közgyűlésben. Az előzetes eredmények szerint Karácsony előnye Vitézy Dáviddal szemben 324 szavazatról 41 szavazatra csökkent, és mindkét jelölt fellebbezett az eredmény ellen.

Demszky Gábor, aki 1990 és 2010 között vezette a fővárost, egy Facebook-posztban osztotta meg, hogy beszélgetett Karácsony Gergellyel a következő lépésekről. Demszky úgy véli, hogy újra meg kell hirdetni az "Összefogás programját", amely a főváros hétéves fejlesztési tervén alapul, és amelyet már az első ciklusban sikerült végrehajtani.

A volt főpolgármester szerint a Fidesz-KDNP-hez hasonlóan 10 mandátummal rendelkező "Tisza párt" is érdekelt lehet a hosszútávú terv megvalósításában. Demszky úgy látja, hogy a tervvel a politikai viták szakmai alapra helyezhetők, és ha megvannak hozzá a partnerek, akkor a kormányt is meg lehet keresni. Ha a kormány elutasítja a tervet, az saját maguk ellen fordulhat.

Demszky kiemelte, hogy Podmaniczky Frigyes példáját követve, aki húsz évig volt példaképe, Budapest fejlődéséhez az országnak kellene hozzájárulnia, és az ország őrködne a fejlesztések felett. Úgy véli, az Orbán-kormány ellenségként kezeli a fővárost, és ezért fontos lenne a hosszútávú terv megvalósítása.

A Fővárosi Közgyűlés 32 képviselőjét a választási törvény tavaly decemberi módosítása után pártlistákról választották meg, a közgyűlés 33. tagja pedig a főpolgármester. Az októbertől felálló közgyűlés összetétele így fog kinézni:

  • Fidesz–KDNP: 10 mandátum;
  • Tisza Párt: 10 mandátum;
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 7 mandátum;
  • LMP–Vitézy Dávidért Egyesület: 3 mandátum;
  • MKKP: 3 mandátum.

Ahogy arról korábban részletesen írtunk, önállóan egyik politikai erő sem lesz képes Budapestet kormányozni, ezért az új főpolgármester egyik nagy kihívása lesz valamilyen koalíciót kovácsolni a pártok között, hogy működőképes legyen a fővárosi döntéshozatal.

Ebben kérhette ki Demszky véleményét Karácsony Gergely.

„Véleményem szerint újra meg kell hirdetni az egyszer már, nevezetesen az első ciklusban sikerre vitt »Összefogàs programját«. Amely a főváros hétéves fejlesztési tervèn alapul. A Tisza pártnak is èrdeke ennek a hosszútávú tervnek a megvalósítása, és persze majd elválik, hogy ki mindenki áll még mellé. Aztán majd szabadkozhat, ki, miért nem” – írja bejegyzésében Demszky.

Az egykori főpolgármester szerint „ezzel a tervvel szakmai alapra lehet helyezni a gyakorta ostoba, politikai vitàkat, és ha megvannak hozzá a partnerek, akkor meg lehet vele keresni a kormányt. Amennyiben elutasítják, kitérnek, akkor saját sírjukat ássák, ha egyes pontjait elfogadják, akkor a terv kidolgozóit dicsérik és a közjót szolgálják”.

Kerestük Karácsony Gergelyt azzal kapcsolatban, hogy miről beszélgettek még Demszky Gáborral, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Lázár János, a Fidesz politikusa, a helyi iparűzési adó reformjának szükségességéről beszélt, amely szerinte a települések és az ország érdeke is. Úgy véli, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők a helyi vállalkozók által befizetett adót mulatságokra és szavazatszerzésre használják fel, majd a kormánynál kérnek segítséget, amikor elfogy a pénz. Lázár szerint a helyi iparűzési adó felülvizsgálata és reformja hozzájárulhatna az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, munkahelyteremtés, ipari parkok fejlesztése, valamint járdák és utak építésére fordított helyi adóbevételek hatékonyabb felhasználásához.