Cser-Palkovics a fehérvári tiszásokról: Nyitott vagyok az együttműködésre

Székesfehérváron a politikai riválisok nem kerestek fogást egymáson, helyi közmegegyezést alakítottak ki, ami Cser-Palkovics András szerint hozzájárult a választási eredményekhez. A polgármester nyitott az együttműködésre a Tisza Párttal, és hangsúlyozza a helyi üzenetek fontosságát.

Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András a 24.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy a városban sikerült egyfajta helyi közmegegyezést kialakítani, ami szerinte a választási eredményekben is megmutatkozott. Cser-Palkovics 33 százalékponttal jobb eredményt ért el a választáson, mint a Fidesz, amit azzal magyaráz, hogy a helyi üzenetekre helyezték a hangsúlyt a kampányban.

A polgármester úgy érzi, hogy a Fidesz kampányában a béke és a háború kérdése mellett más témákkal is hangsúlyosabban kellett volna foglalkozni. Cser-Palkovics szerint a választási eredmények visszaigazolták ezt a hiányérzetet, és a jövőbeni stratégiában figyelembe kell venniük, hogy 2026-ban is sikeresek legyenek.

Cser-Palkovics hangsúlyozza, hogy Fehérváron a konkrét eredmények bemutatása mellett egy világos jövőkép is hozzájárult a sikeres választási eredményhez. A Tisza Párt iránti tiszteletét is kifejezte, mondván, hogy fontos a beszélőviszony fenntartása még akkor is, ha kritikus a véleménye. Azt is elismeri, hogy a Tisza Párt jelentős eredményt ért el rövid idő alatt, ami figyelemre méltó.

A Fidesznek a Tisza Párt tevékenységére kell figyelnie, és érdemben kell reagálnia a kihívásokra. Cser-Palkovics szerint a következő hónapokban a Tisza Párt számos kérdéssel szembesül majd, többek között az önkormányzatok szerepével, finanszírozásával és az EU források hiányával kapcsolatban. A kormánypárt számára ezekre a kérdésekre érdemben kell válaszolnia.

Bár a Tisza Párt nem képviselteti magát a székesfehérvári képviselő-testületben, a polgármester szerint a párt tagjai részt fognak venni a helyi közéletben. Cser-Palkovics kíváncsian várja, hogy milyen szerepet vállalnak majd a város életében, és nyitott az együttműködésre a fehérváriak érdekében.

Cser-Palkovics, aki 2010 óta tölti be a polgármesteri posztot, a 2019-es eredményéhez képest is jelentősen javított, 61 helyett most 74 százalékkal győzött, miközben a Fidesz a listás EP-szavazáson csak szűk 41 százalékot kapott. A politikus szerint Fehérváron a különböző politikai oldalak képesek voltak egymásnak gesztusokat tenni, ami az országos politikában eddig nem volt megvalósítható. Az eredményből az is következik, hogy a fideszes szimpatizánsokon kívül van egy olyan réteg is Fehérváron, amelyik nem a pártpreferenciája alapján voksol a polgármester-választáson.