Újabb tömegsír feltárása kezdődött meg Mohácsnál

Várhatóan több mint százötven csontváz és számos tárgyi emlék kerül majd elő a Mohácsi Nemzeti Emlékhely IV. számú tömegsírjának nemrég indult feltárása során − közölték a több hónapon át tartó munkálatokat végző szakemberek az MTI érdeklődésére.

Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója elmondta, hogy a sátorhelyi emlékhelyen öt tömegsír található, melyek közül kettő feltárását a kormányzat támogatásával végzik. A III. számú sír feltárását már korábban befejezték, amely több mint 300 halottat rejtett, jelenleg pedig a várhatóan legalább százötven ember maradványait tartalmazó IV. számú sírnál folyik az ásatás a JPM, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) együttműködésével.

Az elmúlt évtizedek során a tömegsírokat csak részlegesen tárták fel, és csupán felszíni vizsgálatokat végeztek. A jelenlegi ásatások során azonban a csontvázakat kiemelik, rendszerezik és mélyrehatóan vizsgálják, a tárgyi emlékeket pedig múzeumi leltárba veszik és ott elemzik tovább.

A munkálatok célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet. Emellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen egy új, interaktív kiállítás keretében szeretnék bemutatni a látogatóknak a magyarság számára sorsfordító történelmi eseményt, figyelembe véve a kegyeleti szempontokat is.

A Mohács 500 elnevezésű projekt keretében zajló csatatérkutatási program vezetője hozzátette, hogy a 2020–2022 között feltárt III. számú tömegsír előzetes antropológiai vizsgálati eredményei alapján az a tömegsír a csata utáni kivégzés áldozatait rejthette.