Politikus saját vereségére fogadott: több millió forint a tét

Egy brit konzervatív politikus, Philip Davies állítólag jelentős összeget, körülbelül 3 700 000 forintnak megfelelő összeget fogadott saját vereségére a közelgő parlamenti választásokon. A válság a brit politikai életben egyre csak növekszik, több képviselőjelöltet is azzal vádolnak, hogy fogadásokat kötöttek a választások kimenetelére.

Philip Davies, aki 2005 óta képviseli a nyugat-yorkshire-i Shipley körzetét, a BBC-nek nyilatkozva elutasította, hogy bármi illegálisat tett volna, de nem erősítette meg, sem nem cáfolta az állítólagos fogadás tényét. A Sun beszámolója szerint Davies várakozásai szerint át kell majd adnia a képviselői székét a július 4-i választáson.

A politikus korábban is fogadott már saját vereségére, 2005-ben is hasonlóan cselekedett, de akkor végül nyert. Davies reméli a győzelmet és elmondása szerint mindent megtesz érte, de mégis veszíteni számít.

A botrány nem csak a Konzervatív Pártot érinti, a Munkáspárt is felfüggesztette Kevin Craig képviselőjelöltet, miután kiderült, hogy ő is fogadást kötött saját vereségére. A Konzervatív Párt két jelöltjétől, Craig Williamstől és Laura Saunderstől már visszavonta a támogatását, miután a szerencsejáték-felügyeleti szerv vizsgálatot indított ellenük. Russell George, a walesi parlament konzervatív politikusa is hasonló helyzetben van.

A rendőrség tájékoztatása szerint eddig hét rendőrt azonosítottak, akik állítólag fogadtak a választások időpontjára. Közülük egy, aki Rishi Sunak biztonsági csapatának tagja volt, óvadék ellenében szabadlábra helyezték.