Apple App Store technikai hiba: téves bankkártya terhelések Magyarországon

A Magyar Bankszövetség megerősítette, hogy az Apple App Store és az Apple Pay tévesen terhelte a magyar bankkártyákat 2024. június 26-án este 6 óra után néhány órán keresztül. Az érintett tranzakciók korábbi vagy meglévő előfizetésekkel, illetve vásárlásokkal kapcsolatosak voltak egy technikai hiba miatt. A fizikai vásárlások vagy készpénzfelvételek nem érintettek. Az Apple jelezte, hogy nem történt visszaélés vagy adatokkal kapcsolatos biztonsági incidens. A cég megkezdte az érintett összegek visszatérítését, és a vásárlók kapcsolatba léphetnek az Apple-lel a probléma megoldása érdekében.

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) azonnali intézkedéseket sürget, és szorosan figyelemmel kíséri az esetet az ügyfelek védelme és az elektronikus pénzforgalomba vetett bizalom fenntartása érdekében. Az MNB elvárja, hogy az érintett ügyfeleknek számlát vezető bankok a lehető leghamarabb vizsgálják meg az esemény részleteit és a jogszabályoknak megfelelően járjanak el az ügyben. Az MNB azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy aktívan használják a tranzakciós limiteket és csak a legszükségesebb esetben mentsék el kártyaadatokat.

A Bankszövetség megerősítette, hogy az ügyfelek adatainak visszaélése vagy kompromittálódása nem történt meg. Az OTP azonnal felvette a kapcsolatot az Apple-lel, és a tévesen felszámított összegek visszatérítése folyamatban van. Az érintett tranzakciók technikai hibából adódtak, és csak az előfizetésekkel vagy vásárlásokkal kapcsolatosak voltak.

Az ügyfeleknek nem kell aggódniuk a levonások miatt, mivel a jogosulatlan és jóvá nem hagyott kártyatranzakciók teljes összege visszajár. Az eset rávilágított arra, hogy érdemes lehet virtuális kártyákat is használni, amelyekkel elkerülhetők a hasonló problémák. Az Apple hivatalosan még nem reagált az esetre, és a pontos okok egyelőre ismeretlenek. Az ügyfeleknek javasolt, hogy haladéktalanul jelezzék a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatónak, ha ismeretlen fizetéshez kapcsolódó összeg zárolását vagy terhelését észlelik.

: article-1 : article-2 : article-3 : article-4 : article-5 : article-6 : article-7 : article-8 : article-9