A Szijjártóhoz közel álló cég nem vásárol több szlovák ingatlant, de növekedett a bevétele

A magyar állam által támogatott Manevi SK már nem tervez további ingatlanvásárlásokat Szlovákiában, de a cég bevétele jelentősen nőtt az elmúlt időszakban.

Több történelmi épületet is megvásárolt Kassa belvárosában a magyar állam az elmúlt években, mint például a Csáky-Dessewffy-palotát, amely jelenleg a magyar főkonzulátusnak ad otthont. A Manevi SK, amelyet a magyar állam is támogat, szintén számos műemléképületet vásárolt országszerte, köztük egy egykori banképületet Kassán. A cég mögött álló magyar állami kapcsolatokat a Napunk szlovák újság is megerősíti, bár a Manevi hivatalosan nem vállalja ezt.

A Manevi tulajdonosa a Comitatus-Energia Zrt., amelynek egyetlen tulajdonosa a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, melynek igazgatótanácsát Magyar Levente vezeti. A cég irányítását tehát tulajdonképpen Magyar Levente látja el.

A Manevinek legalább tíz településen vannak értékes ingatlanjai, köztük kastélyok, kúriák, kolostorok és polgári házak. A cég vállalja az épületek felújítását, és jelenleg is folyamatban vannak az engedélyeztetési eljárások.

Rigó Tibor, a cég ügyvezetője megerősítette, hogy a Manevi nem tervez további ingatlanvásárlásokat. Az utolsó ingatlan, amit a cég megszerzett, egy bártfai polgári ház volt, amelyet 2023. februárjában vásároltak meg.

A Finstat adatai szerint a cég bevétele 2022-ben 129 610 euróról 2023-ban 259 344 euróra nőtt. Rigó szerint ez a növekedés annak köszönhető, hogy több bérlőt sikerült bevonzaniuk.

A határon túli magyar közösségek támogatása 2010 óta jelentős magyar közpénzeket vonz, amelyek egy része fontos feladatokat végző szervezeteket támogat, de a rendszer a helyi fideszes klientúraépítéssel is összefügg. A támogatások átláthatatlansága és a költségek sokszorozódása mellett a szlovák kormányt is aggasztja a helyzet.