Rablás miatt kerülhet javítóintézetbe a 12 éves fiú

Egy 12 éves budapesti fiú ellen vádat emeltek, mert társával erőszakosan elvettek egy másik gyermektől egy focilabdát. A támadás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, és a fiút most javítóintézeti nevelésre ítélhetik.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege szerint a 12 éves fiú és egy nála fiatalabb társa 2022. június 10-én délután egy XIX. kerületi focipályán közelítette meg a sértettet, aki egyedül focizott. Azt állították, hogy együtt szeretnének játszani, de amikor a labda hozzájuk került, azt elrúgták, majd erőszakoskodni kezdtek a másik fiúval szemben.

A sértett, miután közölte, hogy ő nem verekedős típus, többször megpofozták. A fiú megpróbált távozni, de a támadók megakadályozták, elgáncsolták, és a földre térdepeltették. A labdát, amit a sértett végül fel tudott venni, az elkövetők kiverték a kezéből, és nem adták vissza, hanem elvitték.

Az ügyészség közleménye szerint az elkövetők közül a 12 éves fiú beszámítható volt, és tisztában volt tettének súlyával, ezért őt rablás bűntettével vádolják. A fiatalabb társa azonban életkora miatt nem büntethető.

A főügyészség hangsúlyozza, hogy a fiatalkorúak büntetésének vagy intézkedésének elsődleges célja a helyes irányba való fejlődés és a társadalomba való hasznos beilleszkedés elősegítése. Ennek megfelelően a nevelés és védelem szempontjait kell figyelembe venni a büntetés vagy intézkedés kiszabásakor.