Schadl György: „Szökni természetesen nem állt szándékomban, nem is lett volna okom rá”

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egykori elnöke szerint nem tervezett elszökni Dubajba, és ezt az ügyészség is megerősítette, ami ellentmond az ügyészség korábbi állításának, miszerint a letartóztatását éppen ezért tartották fenn.

Schadl György a Telexnek nyilatkozva kifejtette, hogy bár a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy nem állt szándékában elszökni, mégis furcsállja, hogy a letartóztatását korábban éppen egy ilyen állítólagos szökési kísérletre alapozták. Schadl elmondása szerint már egy hónappal korábban megvette az oda-vissza repülőjegyet, és ezt a tényt a bíróság is megerősítette.

A Blikk beszámolója szerint a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóján kilenc tanút hallgattak ki, és Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter és Rogán Antal kapcsolatát is vizsgálták, de a nyomozást megszüntették, mivel arra jutottak, hogy a Völner–Schadl-ügy iratait senki nem manipulálta.

Schadl György hangsúlyozta, hogy sem vesztegetési pénzt nem adott Dr. Völner Pálnak, sem másnak, és ő sem fogadott el ilyet senkitől. Azt állítja, hogy a nyomozati iratok szerint is legális gazdasági ügyletként kapta vissza az általa befektetett, kölcsönadott pénzt.

Az ügyészség szerint egyértelmű, hogy a beszélgetés nem akkor kezdődött, amikor elindult a hangfelvétel, és nem is végződött a leállításával. „Így aztán az utólag nem állapítható meg, hogy mi volt a szövegkörnyezet eleje, és valóban pletykákat vázolt-e fel Varga Judit”– írták.

Varga Judit a hangfelvételen elhangzottakkal kapcsolatban tanúvallomásában arról is beszélt, mit jelent az, amikor azon azt mondta, hogy „persze, magukat kihúzatták”. „Fogalmam sincs. A férjem ezeket nekem mindig felolvasta, én pedig kérdezz-felelek formában ráhagytam ezeket. (…) Irányított beszélgetést művelt a férjem. Pletykákat, hallomásokat próbált felolvasni, előolvasni nekem.” Állítása szerint ő csak elismételte azt, amit Magyar mondott neki.

Rogán Antal is tanúvallomást tett, és azt állította, hogy neki sem volt tudomása arról, hogy Völner Pállal szemben bármilyen eljárás vagy megfigyelés lenne, és a konkrét, 2021. november eleji találkozóra sem emlékezett.

A Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiban szóba kerülnek a Tóni, Barbara, Ádám nevek is, amikor miközben a végrehajtói kar volt elnöke egy orvos ismerősével beszélgetett egy körvonalazódó nagyobb üzletről – emlékeztet a Telex. Rogán erről a következőket vallotta a nyomozóknak: „Ismerem ezt a sajtóban is megjelent telefonbeszélgetés részletet, magam is a sajtóban olvastam. Ha jól emlékszem, valami olyasmiről van szó, hogy ez a személy, dr. Grécs László járt nálam az otthonomban és vele koncessziós ügyről beszéltem, többek között a feleségem jelenlétében. Ezen sajtóból szerzett ismeret alapján sem tudom, hogy ki az a dr. Grécs László és a beszélgetésen elhangzottakat cáfolom. Azt egyébként kizártnak is tartom, hogy megtörténhetett."

Schadl György nem érti, miért tartották két évig letartóztatásban, amikor nem is akart szökni. Az ügyészség maga leplezett le egy ellentmondást, amikor azután nyomozott, hogy figyelmeztették-e a végrehajtói kar elnökét az ellene folyó eljárásra. Az ügyészség szerint Schadl már 2021. október 19-én megvette Dubajba a repülőjegyet, és retúrjegyet is vett, november 14-re. „Így a szökési szándéka kizárható” – állapította meg az ügyészség. Mégis részben a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották őt hosszú ideig letartóztatásban.