A szegedi Milkó-palota felújításának terhei

A szegedi önkormányzat a tulajdonosokkal közösen tervezi a Milkó-palota felújítását, azonban a lakók számára ez jelentős anyagi terhet jelenthet. A város egyik jellegzetes épülete, amely a Belvárosi híd közelében található, évtizedek óta romló állapotban van. A palotát Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1883-ban építették, és jelentősége abban rejlik, hogy egy egész háztömböt foglal el, valamint hogy Lechner első hazai alkotása volt franciaországi tanulmányútja után.

A szomszédos Tóth Péter-ház felújítása után az önkormányzat is felvetette a Milkó-palota rendbetételének szükségességét. Binszki József, a DK-s várospolitikai alpolgármester szerint az idei évben 270 millió forintot szánnának a felújításra, amely azonban nem lesz elegendő, a költségek akár a duplájára is rúghatnak.

Az önkormányzat 78 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a palotában, és a magántulajdonosoknak is hozzá kell járulniuk a költségekhez. Egyes lakók szerint azonban a felújítás költségei túl magasak lehetnek számukra, és a lakók nem kezdeményezték az átfogó felújítást.

Szabó B. Zoltán, a palota egyik lakástulajdonosa szerint a felújítás költségei miatt a lakók akaratukon kívül kerülhetnek eladósodásba, ami akár kilakoltatáshoz is vezethet. Szabó úgy véli, hogy a műemléki státusz miatt a felújítás költségei jelentősen magasabbak, mint egy nem műemlék épület esetében lenne.

A lakók szerint az önkormányzat és az IKV Zrt. tárgyalásai egyoldalúak, és a lakók gyakran csak jelképes szerepet töltenek be ezekben. Szabó B. szerint a helyzet kilátástalan, és a felújítás költségei családokat tehetnek tönkre.

Binszki József nem kívánt nyilatkozni a témában, és az IKV Zrt. sem válaszolt a megkeresésekre. Az önkormányzat sajtóosztálya szerint a tervezés folyamatban van, és mindenki a tulajdoni hányada szerint viseli majd a felújítás költségeit. A lakók számára azonban kérdéses, hogy milyen mértékű lesz ez a terhelés, és hogy képesek lesznek-e megfizetni azt.