Hat gyermeküket éheztették és elhanyagolták, börtönbüntetésre ítélték a szülőket

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte az Esztergomi Járásbíróság azt a párt, akik éveken át rettenetesen elhanyagolták a hat gyermeküket, akiket éheztettek, piszkos ruhában járattak óvodába és iskolába, és még csak meg sem fürdették őket. A bíróság korábban két év börtönre ítélte jogerősen a nőt, és most ugyanennyi időre ítélte a férfit is.

Mindkét szülőt eltiltották a közügyektől és minden olyan tevékenységtől, amely során 18 év alatti személlyel foglalkozhatnának. Az ügyész a szabadságvesztés súlyosítását kérte, míg a férfi és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A család 2014 óta élt Esztergomban, adományokból és állami juttatásokból éltek, az ingatlanuk állagát pedig leélték. A gyerekek gyakran piszkosan és ápolatlanul jelentek meg az oktatási intézményekben, és gyakoriak voltak az igazolatlan hiányzásaik is.

A gyermekjóléti központ a higiéniás problémák és az elhanyagolás miatt kezdeményezte a gyerekek családból való kiemelését. A család több településre is költözött, Esztergomból Pilismarótra, Dömösre, majd Rigácsra, de az elhanyagoló életmód nem változott. A szülők nem rendelkeztek állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel.

  1. november 11-én a családsegítők a gyerekeket elhanyagolt állapotban, felnőtt felügyelet nélkül, balesetveszélyes, lakhatatlan házban, veszélyes eszközök és berendezések között találták, ezért ideiglenesen nevelőszülőkhöz kerültek.

A szülők éveken át súlyosan elhanyagolták a gyerekeikről való gondoskodást, ami veszélyeztette a gyerekek testi épségét, és jelentősen hátráltatta fejlődésüket és szocializációjukat.