Ártatlanul börtönben: Sandra Hemme története

Sandra Hemme, aki mentális betegségei miatt évek óta kezelés alatt állt, 43 évet töltött ártatlanul a rácsok mögött egy brutális gyilkosságért, amit valójában nem követett el. A napokban egy bíró hatályon kívül helyezte az ítéletet, miután meggyőző bizonyítékok kerültek elő ártatlanságáról.

Sandra Hemme 1981-ben került elítélésre Missouriban, egy másik nő meggyilkolásával vádolva. A bírói döntés értelmében Hemme 30 napon belül szabadulhat, hacsak az ügyészek nem döntenek újratárgyalás mellett. Az ügyében felmerült gyanúsított egy fiatal rendőr volt, de már késő őt felelősségre vonni. Hemme esete rávilágít arra, hogy a pszichiátriai betegeket gyakran gyanúsították meg alaptalanul.

1980-ban kezdődött az eset, amikor Patricia Jeschke holttestére találtak. A nyomozás során Hemme került gyanúba, részben egy véletlen egybeesés miatt. A fiatal nőt, aki már gyermekkora óta pszichiátriai kezelés alatt állt, és kábítószereket is használt, a rendőrök egy korábbi ápolója otthonában találták meg késsel a kezében. A nyomozók Hemme mentális zavarodottságát és ellentmondásos vallomásait figyelmen kívül hagyva vádolták meg a gyilkossággal.

A bírósági dokumentumok szerint a valódi gyilkos egy helyi rendőr, Michael Holman lehetett, aki hamis biztosítási igényt követően került őrizetbe. A gyilkosság éjjelén a közelben parkoló hasonló kocsit láttak, és Holman lakásában találtak bizonyítékokat, amelyek Jeschke-hez köthetőek voltak. A nyomozást azonban megszüntették, és a részleteket nem adták át Hemme ügyvédeinek.

Missouri államban ritka az ártatlanság vélelme miatt új bizonyítási eljárás, de Hemme ügyvédei, az Innocence Project segítségével, elértek egy újratárgyalást. Az új bírói döntés szerint Hemme ártatlansága egyértelmű és meggyőző, és a terhelő vallomást a pszichés és fizikai nyomás alatt tették, így nem tekinthető megbízhatónak.

A bíró elrendelte Hemme szabadon bocsátását, és a családja, beleértve Hemme édesanyját is, nagyon boldog a döntés miatt. Hemme nővére, Joyce Ann Kays szerint alig várják, hogy hazaengedjék. Az állami főügyészség egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy tervezik-e az ügy újratárgyalását.