Óbudai korrupciós ügy: tíz gyanúsított az ügyben

Az ügyészség megerősítette, hogy őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, aki a korrupciós ügy gyanúsítottjaként került ki hallgatásra. A Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleménye szerint minősített vesztegetéssel összefüggésben öt újabb személyt gyanúsítanak, ezzel tízre emelkedett az ügy gyanúsítottjainak száma.

Az ügyészség munkatársai kedden több helyszínen is razziáztak, többek között az óbudai önkormányzat épületében is. A vádhatóság szerdai közleményében erősítette meg azokat az információkat, amelyek már a kormánysajtóban megjelentek, miszerint az alpolgármester, Czeglédy Gergő is a gyanúsítottak között van. Az ügyészség tájékoztatása szerint az alpolgármester mellett egy önkormányzati cég vezetője is őrizetben van, és indítványozni fogják letartóztatásukat.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi, aki két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetője, több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy az hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulások megszerzéséért. A vesztegetési összeg elrejtése érdekében a reklámcégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal, amelyek valójában nem teljesítettek semmilyen szolgáltatást, és a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában, hogy valós tevékenységet végezzenek.

Az ügyészség szerint az öt most kihallgatott személy esetében hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja merült fel, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el. A nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt személlyel vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte.

Reagált az önkormányzat

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a házkutatásra és az alpolgármester letartóztatására reagálva közleményt adott ki, amely szerint a hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, és az általuk kért iratokat is hiánytalanul átadták. A közlemény szerint az önkormányzat csak a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményéből értesült Czeglédy Gergő alpolgármester letartóztatásáról, bár az önkormányzat sajtósa korábban másképp nyilatkozott.

Leírták, hogy az ügyészségi tájékoztatás szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amellyel kapcsolatban márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól. Az önkormányzat állítása szerint minden szerződésük megfelel a jogszabályoknak és valós teljesítésen alapul, erre bizonyítékaik is vannak, amiket nyilvánosságra fognak hozni.

Az ügyészség közleményében azt írja, hogy az akcióban 40 hivatalos személy, köztük a Készenléti Rendőrség állományának tagjai vesznek részt, de Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szerint az épületében mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott.

Ismét leszögezzük, hogy az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást. Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak, és ismételten nyilvánosságra fogjuk hozni azokat

– írták.

Az Index információi szerint az óbudai korrupciós ügy nyomozása keretében Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere, Czeglédy Gergő őrizetbevétele mellett az öt újabb kihallgatott gyanúsított között van a Békásmegyeri Piac vezető tisztségviselője is, akit szintén őrizetbe vett tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség. Óbuda korábbi polgármestere szerint Krébesz Dánielről van szó.

Jelenleg a BKK törvényes működésének felügyeletét a börtönből végzi Czeglédy Gergő, akit a fővárosi cég felügyelőbizottsági székébe az MSZP delegált, személyéről a döntést a Fővárosi Közgyűlés hozta meg. Visszahívása is e testület kompetenciája, de Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt jelezte, hogy rendes testületi ülést nem tervez összehívni október 1-e előtt.

A botrány kapcsán Bús Balázs, a kerület korábbi Fideszes polgármestere, aki jelenleg is a kerületi Fidesz polgármesterjelöltje, közösségi médiában közzétett bejegyzésében lemondásra szólította fel Kiss László jelenlegi polgármestert, akit felelősnek tart a történtekért.