Második lakás CSOK Plusszal vagy CSOK-kal? Így lehetséges!

Az állami támogatások nem csak azok számára érhetőek el, akik még nem rendelkeznek saját lakással, hanem azok is igénybe vehetik, akik már használták a kedvezményeket és nagyobb ingatlanra váltanának. A Bank360.hu szakértője, Vrazsovits Rita segítségével áttekintettük a CSOK Plusz felvételének lehetőségeit.

Január óta elérhető a CSOK Plusz, amely a korábbi, "városi" CSOK-ként emlegetett támogatást váltotta fel, és bár néhány területen hasonló feltételekkel rendelkezik, más aspektusokban eltér az elődjétől. Különbségek vannak például az első lakást vásárlók és a már ingatlannal rendelkezők igénylése között, valamint az is számít, hogy korábban vettek-e már igénybe állami támogatást otthonteremtési célra.

Ha már van ingatlanunk és CSOK Pluszt szeretnénk felvenni, akkor több feltételnek is meg kell felelnünk. Minden esetben gyermekvállalás szükséges a támogatás igényléséhez, és a házas pároknak legalább egy további gyermeket kell vállalniuk. A felvehető hitelösszeg a vállalt gyerekek számától függ: kettő gyermek esetén maximum 30, három gyermeknél pedig legfeljebb 50 millió forint.

Első ingatlanvásárlók esetén az ingatlan vételára vagy építési költsége nem haladhatja meg a 80 millió forintot, és 41 év alattiaknak, akik még nem rendelkeztek legalább 50 százalékos lakástulajdonnal, 10 százalék önerő is elegendő lehet a hitelfelvételhez. Ha már van ingatlanunk, a vételár nem haladhatja meg a 150 millió forintot, és a CSOK Plusszal vásárolt vagy épített ingatlannak drágábbnak kell lennie, mint a meglévőnek. A CSOK-os lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal térhet el a hitelintézet által megállapított forgalmi értéktől.

A régi CSOK segítségével vásárolt ingatlan esetén több előírásnak kell megfelelni, például a korábbi szerződésben vállalt gyermekeknek már meg kell születniük, vagy a meg nem született gyermekek után vissza kell fizetni a támogatást. Ha kamattámogatott kölcsönt is vettek fel, annak kamattámogatását vissza kell fizetni és meg kell szüntetni a kamattámogatást, mielőtt a CSOK Pluszt igénybe vehetnénk.

A CSOK Plusz esetében nincs vissza nem térítendő támogatás, csak kamattámogatott kölcsön vehető fel, amelynek összege több lehet, mint korábban. A törlesztés első évében csak a kamatot kell fizetni, a tőketartozást nem, és a szerződéskötéstől számítva minden további gyermek után 10-10 millió forinttal csökkenthető a fennálló tőketartozás.