A munkanélküliek támogatása nemzetközi összehasonlításban

Az OECD-országok között jelentős különbségek vannak a munkanélküli segélyek mértékében, Magyarország pedig az utolsó helyen áll ebben a rangsorban. A munkanélküli segélyek szintjét az OECD-országokban, így Magyarországon is, a korábbi munkavállalói jövedelem százalékában mérik.

A számítások alapján egy gyermektelen személy esetében, aki korábban az átlagbér 67 százalékát kereste, különböző mértékű segélyeket kaphatnak. Luxemburg áll az élen, ahol a korábbi dolgozók akár a jövedelmük 87 százalékát is megkaphatják egy teljes évig, amennyiben megfelelnek bizonyos feltételeknek, mint például a munkavállalási hajlandóság és a Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökségnél történő regisztráció.

Belgium és Dánia holtversenyben a második helyen állnak 78 százalékos segéllyel, míg Bulgária, Portugália és Svájc osztoznak az első hat hely egyikén 70 százalékos segéllyel. Érdekes megjegyezni, hogy a Piac és Profit szerint az első öt országban a világ egyik legmagasabb személyi jövedelemadója érvényesül.

Sajnos Magyarország a lista végén található, holtversenyben az Egyesült Államokkal, ahol a korábbi dolgozók mindössze a jövedelmük 9 százalékát kapják meg egy év munkanélküliség esetén.