Időskorban is érdemes súlyt emelni a kutatók szerint!

A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint a nyugdíjkorhatár körüli időszakban végzett nehéz ellenállásos edzés hosszú távon megőrizheti a láb erőnlétét, ami jelentős hatással lehet az élettartamra. A The Guardian által ismertetett tanulmányban az idősebbeket súlyemelésre ösztönzik.

Az időskori izomvesztés és a láberő csökkenése komoly kihívást jelenthet, de a legújabb kutatási eredmények reményt kínálhatnak azok számára, akik szeretnék megőrizni fizikai erejüket.

A heti három alkalommal végzett súlyemelés drámai módon javíthatja a láb izomerejének megőrzését, ami különösen fontos, mivel az izomfunkciók csökkenése az öregedés természetes része, és jelentősen növelheti az idősek halálozási kockázatát.

A kutatásban 451 nyugdíjkorhatár körüli személy vett részt a Live Active Successful Ageing (Lisa) tanulmány keretében, amely egy nagyszabású, randomizált, kontrollált vizsgálat volt. A résztvevőket három csoportba osztották: erős ellenállásos edzés, mérsékelt intenzitású edzés és kontrollcsoport. A nehézsúlyos csoport tagjai hetente háromszor emeltek súlyokat, míg a mérsékelt csoport tagjai könnyebb súlyokkal és erősítő szalagokkal dolgoztak.

A résztvevők fizikai állapotát a kutatás kezdetén, majd egy, két és négy év elteltével ismételten megmérték, és a négy év után rendelkezésre álló 369 személy adatai alapján az eredmények azt mutatták, hogy a nehéz súlyokkal edzők megőrizték lábaik erejét.

A kutatók szerint az idegrendszeri változások is szerepet játszhattak abban, hogy a nehéz súlyokkal edző csoport tagjai hosszú távon megőrizhették izomerejüket.

A tanulmányban részt vevők aktív életmódot folytattak, naponta közel 10 000 lépést tettek meg, de a kutatás eredményei így is fontos következtetéseket engednek meg arról, hogy a nyugdíjas korban végzett intenzív ellenállásos edzés pozitív hatással lehet az izomfunkciókra és az egészségesebb nyugdíjas évekre.