Forgalomkorlátozások a budapesti Pride miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bejelentése szerint ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest V., VI. és XIV. kerületeiben a hétvégén, ami a Pride felvonulással áll összefüggésben.

A BRFK tájékoztatása alapján péntek este 20 órától szombat este 22 óráig több utcában is tilos lesz megállni. Érintett területek közé tartozik a Podmaniczky utca mindkét oldala a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Jókai utca mindkét oldala a Nyugati tér és a Weiner Leó utca között, a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldala a Podmaniczky utca és az Andrássy út között, az Andrássy út mindkét oldala a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között, a Jókai tér teljes területe, valamint a Rippl Rónai utca mindkét oldala az Andrássy út és a Lendvay utca között.

Szombaton további korlátozások lépnek életbe. Reggel 10 órától délután 4 óráig lezárják a Podmaniczky utcát a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út között. Délután 16 óra 30 perctől este 9 óráig pedig a Kós Károly sétányt érinti a lezárás. Emellett szakaszos és időszakos lezárásokra kell számítani 15 órától 17 óráig a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út – Hősök tere útvonalon.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a korlátozások ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek. A felvonulásra a szervezők meghívták Karácsony Gergelyt és Vitézy Dávidot is, azonban utóbbi jelezte, hogy csak abban az esetben vesz részt, ha megválasztják Budapest főpolgármesterének.

Június 22-én, 29. alkalommal rendezik meg idén a Budapest Pride Felvonulást, az ország legnagyobb emberi jogi tüntetését. Az idei menet a Podmaniczky utcában kezdődik 15 óra körül, innen a résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky útra mennek, ahonnan az Andrássy úton vonulnak majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz. Szokás szerint afterparty is lesz aznap este a Budapest Parkban. A korábbi években alkalmanként közel 35 ezren vonultak fel.

A szervezők meggyőződése, hogy a politikusoknak ki kell állniuk a demokratikus értékekért, beleértve természetesen az LMBTQ-közösségek jogait is. Vitézy válaszlevelében azt írta, hogy még sosem vett részt a felvonuláson, és csak abban az esetben menne el, ha megválasztják Budapest főpolgármesterének.