Gyurcsány Ferenc bejelentette: „Folytatjuk”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kijelentette, hogy a párt nem áll meg a választások után, és már sorra kerülnek a megbeszélések és tanácskozások.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán keresztül osztotta meg, hogy a párt erős kohéziója változatlan marad, és folytatják a munkát. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Demokratikus Koalíció nem érezte megrendítve magát a választásokon elért gyengébb eredmények miatt. Gyurcsány a Hotel Benczúrban szólalt fel, ahol támogatóihoz intézett beszédében hangsúlyozta a folytatás fontosságát.

Gyurcsány korábban is beszélt arról, hogy fontos lesz megvizsgálni, hogy a jövőben mit fognak másképp csinálni. "Vigyázunk arra, hogy ahogyan közösen cselekedtünk, közösen legyen majd véleményünk arról is, hogy szerintünk elrontottunk-e valamit úgy, hogy most másként csinálnánk, mert ez a fő kérdés: »Mit fogunk másként csinálni, ha fogunk másként csinálni valamit?«" – fogalmazott a pártelnök, ami valószínűleg a megbeszélések egyik központi témája is.

A választások utáni napokban több politikai személyiség is megjegyzéseket tett Gyurcsány lemondásának szükségességéről. Medgyessy Péter, egykori MSZP-s miniszterelnök szerint Gyurcsány már két éve tehertételt jelent az ellenzéki oldalon, és úgy véli, hogy a DK-nak erősebben kellene felvállalnia baloldali, liberális identitását, de Gyurcsány jelenlétével ez már nem lehetséges. Lamperth Mónika, korábbi MSZP-s belügyminiszter és önkormányzati miniszter szintén lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet és az MSZP vezetőit az ATV műsorában.

Gyurcsány Ferenc a lehetséges lemondásáról is beszélt, jelezve, hogy a választási vereség után felmerülnek bizonyos kérdések, amelyek között a lemondás gondolata is helyet kap. Azonban a DK elnöke egyelőre nem jelezte, hogy távozni készülne pozíciójából, ehelyett a további teendőkre és a párt jövőbeli stratégiájára koncentrál.