Gyurcsány Ferenc: Folytatjuk

Tíz nappal a baloldal számára súlyos vereséggel záruló önkormányzati- és EP-választás után Gyurcsány Ferenc, a DK pártelnöke újabb bejegyzést tett közzé a Facebookon. A posztban zárt körű tanácskozásokról tett közzé képeket, és azt írta, hogy a pártban erős kohézió van, és ez nem változott, folytatják a munkát.

Gyurcsány egy előző napi videóban beszélt arról, hogy a választási vereség után természetesek az olyan kérdések, mint a vereség okai, a felelősök és a lehetséges következmények. Kiemelte, hogy a párt közös álláspontja a lényeges, nem az ő egyéni véleménye, és nem szeretnék, ha nyilvános vita alakulna ki arról, hogy mit gondolnak a párt más prominens tagjai, mint Dobrev Klára, Molnár Csaba vagy Vadai Ágnes.

A DK-MSZP-Párbeszéd listája az önkormányzati- és EP-választáson csupán 8 százalékot ért el, ami két képviselői mandátumot jelentett. Az eredmények ismertté válása után Dobrev vezette árnyékkormány felfüggesztette tevékenységét, de a pártokban nem történtek lemondások, és a baloldali összefogás képviselői nem álltak a nyilvánosság elé a választások értékelésére. Gyurcsány Ferenc az újabb történelmi vereség után sem mondott le a párt éléről, és a DK bejelentette, hogy az árnyékkormány befejezi a munkát. Dobrev Klára ex-árnyékminiszterelnök szerint új, a korábbiaktól eltérő módszereket kell keresniük az Orbán-rendszerrel szemben álló szavazók megszólítására.