Iskolai lövöldözést tervező gimnazista a bíróságon

Miskolcon, a Törvényszék épületében ma reggel kezdődött az előkészítő ülés, ahol B. Levente, aki iskolai lövöldözést tervezett, először állt bíróság elé. A fiatalember édesanyjával érkezett, és a találkozásuk láthatóan megviselte őt.

B. Levente, akit tavaly fogtak el, jelenleg egy javítóintézetben tölti napjait, és onnan kísérték a rendőrök a bíróságra vezetőszáron és bilincsben. Édesanyja és rokonai várták, és a fiú annyira megrendült, hogy édesanyja kezét el sem akarta engedni. A vádirat ismertetése után a bíróság zárt ülést rendelt el, és B. Levente beismerte a tettét, de lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, amit a bíróság nem fogadott el, és elrendelte a részletes tárgyalást.

A TEK kommandósai vitték el otthonából a 17 éves Leventét, aki korábban egy közösségi oldalon és a Discord nevű alkalmazáson is megosztott emberölési szándékát. A bejegyzései szerint 18 éves korára tervezte, hogy fegyvert szerez, és iskolai vérengzést rendez. A lövészklubban szeretett volna gyakorolni, és azt tervezte, hogy akár 50 gyermeket is megöl, valamint a helyszínre érkező rendőrök ellen is tüzet nyit. A TEK 2013. március 30-án, az Interpol tippjét követve ütött rajta a merényletet tervező fiatalon.

A fiú édesanyja szerint gyermekkora óta szerette a lövöldözős játékokat, azonban az ügyvédje és az édesanya szerint a fiú gondolkodása jelentősen megváltozott a javítóintézetben töltött idő alatt. B. Levente a börtönben tanulmányainak szentelte magát, és kiemelkedő eredményeket ért el. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) természettudományokból az első tízbe került, angolból pedig már a speciális szakmai szövegeket tanulmányozza. A fiú anyja korábban azt mondta, fia egy visszahúzódó, szerény, magának való gyerek volt, akinek a legjobb barátja a kutyája, beilleszkedési zavarral küzdött, sok probléma volt vele.

B. Leventéről az elmeorvosi vizsgálatot végző szakértő azt állapította meg, hogy nem szenved kóros állapotban, vagyis büntethető. A fiú a nevelőintézetben meg is kísérlete az öngyilkosságot, de nem sikerült. A tárgyalás szeptemberben kezdődik, B. Levente addig javítóintézetben marad. Az ügyvédje, Dr. Lichy József szerint a bíróság döntése, hogy nem fogadta el a fiú lemondását a tárgyaláshoz való jogáról és részletes tárgyalást rendelt el, a lehető legváratlanabb eljárási intézkedés volt. A fiú összeomlott a hír hallatán, mert a családjával abban bíztak, hogy ma már hazamehet.

A rendőrség által kirendelt informatikus szakértő szerint B. egy játékban lemodellezte a tervezett merénylet helyszínét, és elpróbálta magát a támadást is.