Egyszerűsödik a nagykategóriás jogosítvány megszerzése

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) bejelentése szerint egyszerűsödik a C és CE kategóriás jogosítványok megszerzése, amely hozzájárulhat a szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődéséhez és a munkaerőhiány csökkentéséhez.

A közlekedési tárca közleménye alapján a jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben szerezhető meg a nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély is. Ezáltal gyorsabbá válik a 3500 kilogramm feletti össztömegű gépjárművek és az azokhoz kapcsolható nehéz pótkocsik vezetésére jogosító engedélyek megszerzése.

Az ÉKM által kiadott rendelet, a 15/2024. (VI. 12.) ÉKM rendelet, lehetővé teszi, hogy érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezők egy kombinált "C" és "CE" kategóriás tanfolyam elvégzése után, a kezdő vezetői minősítés megszűnése esetén, egyszerre szerezhessék meg a szükséges vezetői engedélyeket.

Korábban a CE kategóriás jogosítvány megszerzése csak a C kategóriás jogosítvány birtokában volt lehetséges, ami hosszabb képzési időt jelentett. Az ÉKM már korábban felgyorsította az autóbuszok vezetésére jogosító D kategóriás vezetői engedélyek megszerzését is, lehetővé téve, hogy a D kategóriás tanfolyamot B kategóriás jogosítvány birtokában is el lehessen kezdeni.

A minisztérium kiemelte, hogy a nagykategóriás jogosítványszerzés egyszerűsítése elősegíti a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, és jelentősen hozzájárulhat a munkaerőhiány csökkentéséhez az ágazatban.

Az ÉKM a közúti árufuvarozás és személyszállítás területén dolgozó hazai cégekkel folyamatos konzultáció keretében több hasonló intézkedést is bevezetett az elmúlt években. Ilyen például a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) kiadásának könnyítése, amely lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy a számítógépes vizsgát ki tudják váltani, és vizsga nélküli GKI felújító képzésen vehessenek részt.

: (MTI)