Beszállítók a szorítóban: ESG követelmények szigorítása

A KPMG legújabb kutatása szerint a vállalatok csaknem egyharmada érzi magát készen állónak az ESG adatok független tanúsítására, ami csupán 4%-os növekedést jelent kilenc hónap alatt, annak ellenére, hogy az ESG jelentéstételi határidők közelednek.

A KPMG éves ESG Assurance Maturity Indexében részt vevő 1000 felsővezető és igazgatósági tag válaszai alapján a vállalatokat vezető, haladó és kezdő kategóriákba sorolták, és érettségi pontszámokat számoltak ki számukra. A vezető vállalatok aránya és az átlagos pontszám is emelkedett, de a kezdők pontszáma csökkent, ami aggodalomra ad okot. Larry Bradley, a KPMG globális könyvvizsgálati vezetője szerint az ESG adatok tanúsítására való felkészülés egy hosszú folyamat, amely során a vállalatoknak folyamatosan tanulniuk és fejlődniük kell. A magasabb bevételű vállalatok általában előrébb tartanak ebben a folyamatban. Franciaország áll az érettségi skála élén, míg Magyarországról nincs külön adat. Rakó Ágnes, a KPMG ESG szolgáltatásokért felelős partnere szerint a magyar piacon is egyre nyilvánvalóbb az ESG jelentősége.

A kutatás rámutatott, hogy a vezető vállalatok számára az ESG tanúsításra való felkészülés jelentős előnyökkel jár, többek között a költségek csökkenésével, a termékminőség javulásával és a piaci részesedés növekedésével. A vállalatok 91%-a kér valamilyen bizonyossági véleményt az ESG adatokra, és a korlátozott vagy kellő bizonyosságú vélemények aránya is nőtt.

Az ESG előrehaladás legnagyobb akadálya a megfelelő belső kompetencia és szakértelem hiánya. A vállalatok többsége külső szakértők felvételét tervezi, különösen a vezető kategóriában. A beszállítókra nehezedő nyomás is nő, mivel a vállalatok egyre magasabb követelményeket támasztanak feléjük az ESG adatokkal kapcsolatban. A vezető cégek több mint négytizede már szigorú követelményeket állít fel, és egyre több vállalat kéri az ESG adatokat a beszállítóktól. Nagy Zsuzsanna, a KPMG ESG Assurance területért felelős partnere szerint a határidők közeledtével a vállalatoknak fel kell készülniük a kihívásokra.