Az amerikai költségvetési hiány aggasztó növekedése

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése szerint jelentősen, közel 2 ezermilliárd dollárral nőtt az idei amerikai költségvetési hiány becsült értéke, ami a szövetségi hitelfelvétel példátlan mértékét jelzi.

A pártoktól független CBO friss előrejelzése alapján az amerikai költségvetési hiány 2024-ben elérheti az 1,92 ezermilliárd dollárt, ami jelentős emelkedést mutat a 2023-as 1,69 ezermilliárd dollárhoz képest. Az előrejelzés szerinti növekedés oka részben az Ukrajnának nyújtott segélyek és a Biden-kormányzat diákhitel-kedvezményekkel kapcsolatos intézkedései.

A CBO gazdasági előrejelzéseiben gyorsabb növekedést és magasabb inflációt valószínűsít az idei évre, és a kamatcsökkentést is későbbre, 2025 első negyedévére teszi. A bruttó hazai termékhez viszonyított hiányarány a 2024-es költségvetési évben nem csökken, hanem 6,7%-ra nő, ami jelentős eltérés a korábbi 5,3%-os és a 2023-as 6,3%-os előrejelzéstől.

Az Európai Unió irányelvei szerint a tagállamoknak a hiányt 3%-on kell tartaniuk, míg az USA az elmúlt fél évszázadban átlagosan 3,7%-ot ért el. A CBO szerint a teljes hiány 2024 és 2034 között minden évben eléri vagy meghaladja a GDP 5,5%-át, ami 1930 óta nem fordult elő.

A CBO előrejelzései szerint az Egyesült Államok a GDP-hez viszonyított adósság rekordszintje felé halad, és a kamatköltségek az idei évben meghaladják a védelmi kiadásokat. A következő évtizedre 22,1 ezermilliárd dolláros deficittel számolnak, ami több mint 2 ezermilliárd dollárral több a korábbi becsléseknél.

A 2024-es előrejelzés romlását több tényező okozza, többek között Joe Biden elnök diákhitel-elengedési tervei, az Ukrajna és más országok megsegítésére elfogadott törvényjavaslatok, valamint a Medicaid-kiadások növekedése. Ezek a kiadások felülírták a bevételnövekedéseket, amelyeket a CBO korábban nagyobb gazdasági növekedésből várt.

A Fed döntéshozói a kamatok csökkentését a következő évben kezdhetik meg, az irányadó kamatláb 2028 végére 3%-ra csökkenhet, és ezt követően stabilan tarthatják. A Fed tisztviselőinek saját becslése szerint a hosszabb távú kamatláb 2,8% lehet, ami alacsonyabb a jelenlegi 5,33%-os célszintnél.