Az állam hajtja a magyar irodapiacot

Az állami szektor jelentős mértékben befolyásolja a magyar irodapiacot, több mint 350 ezer négyzetméternyi irodaterületet vásárolva kormányközeli fejlesztőktől, ezzel új kormányzati negyedeket hozva létre.

A budapesti irodák kihasználtsága 2019 óta csökken, és 2024 végére akár 15 százalékuk is üresen állhat. Ennek ellenére az állam jelentős vásárlásokat hajtott végre az irodapiacon, többek között a Zugló központjában épülő irodakomplexumot 244 milliárd forintért, amit a Bayer Construct fejleszt. A cég vezetője szerint az állam azért kereste meg őket, mert szükségük van új, energiahatékony irodákra. Emellett a Dürer Park irodaházait is megvásárolja a kormány, ahol az előkészületek 2022 óta zajlanak, és a teljes vételár 120 milliárd forint körül végződhet. A Kopaszi-gát (BudaPart) irodai tömbjeinek felvásárlására is előszerződést kötött az állam, 255 milliárd forintért.

Az állam ezzel az irodapiacon létrehozott egy olyan túlsúlyt, amire Európában nincs példa. Az irodapiaci szakértők szerint az állami vásárlások mögötti részletek titkosak, ami nehezíti a szakmai és üzleti értékelést. Az állami üzletek a piaci bizonytalanságok és a magas kamatok miatt különösen feltűnőek, hiszen a fejlesztők nehezen találnak bérlőket vagy vevőket. Az államnak azonban nem feltétlenül kell követnie a piaci folyamatokat, és a fejlesztők így kedvezőbb helyzetben vannak.

A vásárlások költségvetési terhelése és az eladósodottság növekedése fontos szempontok. Az állam vásárlásai a piaci áraktól eltérhetnek, akár magasabbak vagy alacsonyabbak is lehetnek. Az állami irodafelvásárlások mögötti logika a szervezeti és energiahatékonyság növelése lehet, de a részletek hiánya miatt nehéz pontosan megítélni a helyzetet.

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint a kereskedelmiingatlan-piac helyzete nem rózsás, és 2024-ben is alacsony befektetési forgalom várható. A budapesti irodapiac kihasználatlansága 2023-ban 13,3 százalékra emelkedett, és tovább nőhet. Az állam irodaigénye miatt azonban 2023 utolsó negyedévében 150 ezer négyzetméteren kezdődtek meg új építkezések, és 2025-ben ez a kereslet és a kihasználatlansági ráta szempontjából is hatással lesz a piacra.