Állami bányacégek gazdálkodási nehézségei

A Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó, majd állami tulajdonba került Ormosszén Zrt. és a Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft. pénzügyi helyzete romlott az előző évhez képest. Az Ormosszén Zrt. bevételei jelentősen csökkentek, vesztesége pedig majdnem félmilliárd forintra rúg, míg a Meliorációs Kft. forgalma ugyan csökkent, de kis mértékű nyereséget tudott felmutatni. Mindkét vállalat korábban Leisztinger Tamás, a kormánymédia által "a baloldal legbefolyásosabb vörösbárójaként" emlegetett személy hátterében tűnt fel.

A Fidesz-kormány az energiaválság hatására energia-veszélyhelyzeti csomagot hirdetett, amelynek részeként a szénbányászat és lignitkitermelés fokozását is támogatta. Ennek keretében került állami tulajdonba az Ormosszén Zrt. és a Meliorációs Kft. is. Az állami tulajdonba kerülés részleteiről szóló adatokat azonban az MNV üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra, ami miatt per indult, és a bíróság döntése értelmében az MNV-t kötelezték az adásvételi szerződés részleges kiadására.

A szerződésből kiderült, hogy az állam 3,958 milliárd forintért vásárolta meg az Ormosszén Zrt.-t, de a teljes vételár ennél magasabb lehet, mivel a "Vételár4" összege ismeretlen. A "Társaság2" megnevezés valószínűleg a Meliorációs Kft.-re utal, amely szintén állami tulajdonba került, és ugyanaz a személy áll az ügyvezetés élén, mint az Ormosszén Zrt.-nél.

Az Ormosszén Zrt. nettó árbevétele 2023-ban közel 100 millió forinttal csökkent, és jelentős veszteséget könyvelt el. A veszteség oka a jelentős előkészítési költségek és a csapadékos időjárás következményei voltak, valamint a kapott támogatások kamatainak elszámolása is hozzájárult. A cég állami tulajdonba kerülése után 1,45 milliárd forintos visszatérítendő támogatást kapott a barnaszén termelésének fokozása céljából.

A Meliorációs Kft. 2022-ben 11 millió forintos nettó árbevételt ért el, azonban 2023-ban a bevétele több mint felére csökkent, viszont nyereséget tudott elkönyvelni. A nettó árbevétel a Felsőnyárád III. bányatelek bérléséből származott, amelyet az Ormosszén üzemeltet bérleti konstrukcióban.

Az Ormosszén több borsodi településen is működtet bányát, köztük a Natura 2000 területen lévő vadnai bányát, amely a helyi lakosok panaszai miatt került a figyelem középpontjába. A cég a bányával kapcsolatosan több bírságot is fizetett, többek között légszennyezésért és zajszennyezésért.

A korábbi tulajdonos, Leisztinger Tamás a kormánymédia szerint a baloldal befolyásos alakja volt, azonban az elmúlt években többször is együttműködött az Orbán-kormánnyal. A Meliorációs Kft. állami tulajdonba kerülése előtt a Leisztingerhez köthető A2 IT ARAGO Zrt. tulajdonában volt, amely egy ciprusi offshore céghez, az Agrina Holdingshoz kötődik.