A nyári napforduló kezdetét jelzi és rekordmeleg várható

Bár a 30-35 fokos hőség mást sugallhat, sőt, a szerdai napon Csanádapácán 37,6 fokot is mértek, ami megközelíti az eddigi júniusi melegrekordot, mégis a csillagászati tavasz utolsó napjait éljük. Csütörtök este, június 20-án 22 óra 51 perckor azonban beköszönt a csillagászati nyár a nyári napfordulóval, amelyet az Időkép is megerősít.

Ez az a pillanat, amikor a Nap látszólagos égi útjának legmagasabb pontját éri el az északi féltekén, és ezzel kezdetét veszi a hosszabb nappalok időszaka. A napforduló pontos időpontja évről évre változik, mivel a Föld Nap körüli keringése és a tengely körüli forgása nem tökéletesen illeszkedik egymáshoz.

A csütörtöki naplemente időpontjai is különböznek országszerte: keleten 20 óra 34 perckor, Budapesten 20 óra 44 perckor, míg nyugaton 20 óra 54 perckor búcsúzik a Nap.

A nyári napfordulót követően, június 21-én hajnalban, az ország keleti részén 4 óra 35 perckor, Budapesten 4 óra 46 perckor, nyugaton pedig 4 óra 57 perckor történik meg az idei csillagászati nyár első napkelte. Ezen a napon a Nap a lehető legészakibb ponton kel fel és nyugszik le az év során.

A mai hivatalos eredményekre még várni kell, de van rá esély, hogy a szerdai nap bekerüljön a történelembe – melegrekordok tekintetében. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős az UV-sugárzás, ezért kiemelten fontos, hogy gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, viseljünk kalapot és fogyasszunk sok folyadékot.