Kórházak adósságrendezése: maradó tartozások és kihívások

Bár a kormány két részletben összesen 105 milliárd forintot utalt a kórházaknak adósságrendezés céljából, a szektor továbbra is jelentős, több mint 41 milliárd forintos tartozással küzd.

A Népszava információi szerint az adósságállomány havonta 12-13 milliárd forinttal növekszik, ami év végére akár a 130 milliárd forintot is elérheti. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a fizetési nehézségek miatt akadályoztatva van a betegellátás, és már olyan gyógyszerbeszállítók is vannak, amelyek nem vállalnak utólagos fizetést. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészti Központ adatai szerint a tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztések hátterében is eszközellátási problémák álltak, ezek az esetek a kórházak tevékenységének 10-15 százalékát érintették.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adósságrendezés során az eszközszállítók kerültek a legnehezebb helyzetbe. Az orvostechnikai beszállítók csupán 62 százaléka részesült követeléseinek legalább 80 százalékában, és volt olyan cég, amely egyáltalán nem kapott kifizetést. A főtitkár szerint az adósságrendezés módja és összege miatt ismét az eszközszállítók jártak a legrosszabbul, és a tartozások kiegyenlítésére utalt összeg elosztási elve nem megfelelő, valamint a pénz is kevésnek bizonyult.

A kormány áprilisban 63,4 milliárd forintot különített el a kórházi adósságok rendezésére, amelyet a 2024. február 29-én fennálló lejárt tartozások alapján osztottak szét. A kórházakhoz május végéig megérkezett az első részlet, kb 64 milliárd forint. Június 18-án további 41 milliárd forint kifizetéséről döntöttek, amely összeg hamarosan elérheti a kórházakat. A fennmaradó 41 milliárdról szóló határozat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, ami alapján Varga Mihály pénzügyminiszternek 41 milliárd forintot kell előteremtenie a kórházi adósságok rendezésére.