A forint gyengülése és az előrejelzések

Szerdán a forint gyengülést mutatott a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon, és az elemzők szerint a magyar fizetőeszköz tartósan a jelenlegi sávban maradhat. Az euró árfolyama a nap folyamán 394,24 forintról 396,21 forintra erősödött, míg a svájci frank 415,33 forintról 417,14 forintra nőtt, a dollár pedig 367,22 forintról 368,65 forintra emelkedett.

A forint jövője

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint az euró jegyzése az év hátralévő részében 385 és 400 forint közötti sávban maradhat, feltéve, hogy nem következik be jelentős változás a világ- és a magyar gazdaságban. Az elemző kiemelte, hogy a politikai bizonytalanságok ellenére a szélsőjobboldal nem növelte jelentősen súlyát az Európai Parlamenti választásokon, de a tagországok költségvetési szigorúsága és a társadalmi kiadások emelkedése kérdéses marad.

Németh Dávid szerint a zöldpolitika és a zöldpártok jövőbeli erőssége is meghatározó tényező lehet, valamint Magyarországon is fontos szerepet játszik a költségvetési helyzet, ahol jelentős kiadási többlet van, ami miatt az idei évben akár 500 milliárd forintos kiigazításra is szükség lehet.

A piaci reakciók és a kamatok

Az elemző megjegyezte, hogy az EP-választások utáni nemzetközi bizonytalanság miatt a piacok kerülik a kockázatot, ami erősítette a dollárt az euróval szemben, és ezáltal a forint sem vált vonzóvá, ami közel 400 forintos euró árfolyamot eredményezett. Németh Dávid véleménye szerint az év végére a magyar kamatszint 6,25 százalékra csökkenhet, amit a jegybank inflációs jelentésében tett fél százalékpontos prognózis csökkentés is alátámaszt.