Stabilizálódik a brit lakáspiac

A brit lakáspiac stabilizálódásának jeleit mutatja, hogy áprilisban a lakásárak a második egymást követő hónapban emelkedtek, egy átlagos lakás ára pedig 281 000 fontra nőtt. A Bloomberg szerint ez 1,1%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint a földhivatali adatok alapján ez a növekedés követi a megelőző 8 hónap árcsökkenését, amely után sokan egy nagyobb összeomlástól tartottak, különösen miután a brit jegybank a kamatlábakat 16 éves csúcsra emelte.

A lakásárak növekedése regionális különbségeket mutat: az észak-nyugati és a közép-keleti vidéki régiókban volt a legmagasabb, míg Londonban a lakásárak 3,9%-kal csökkentek az elmúlt évben. Az ingatlanszakértők reménykednek, hogy az év második felében a jegybanki enyhítések hatására érdemi fellendülés következhet be.

A jelzáloghitel-kamatok csökkenése is hozzájárul a piac élénküléséhez. A Rightmove adatai szerint az ötéves fix jelzáloghitel-kamatláb 5,03%-ra csökkent az egy évvel ezelőtti 5,39%-hoz képest, míg a kétéves jelzáloghitelek kamata 5,44%-ra mérséklődött a tavalyi közel 6%-ról. Ez a tendencia segíthet enyhíteni a bérbeadási piacon tapasztalható nyomást, ahol a kínálati hiány miatt a bérleti díjak emelkedtek.

A bérleti díjak éves szinten 8,7%-kal nőttek májusig, ami az előző havi 8,9%-hoz képest enyhe mérséklődést jelent. Londonban a lakásbérleti díjak éves emelkedése 10,1%-ra csökkent, ami még mindig rekordközeli drágulást jelent.

Az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltatások területén is jelentős változásokkal néz szembe, miután az EU új törvényt fogadott el februárban, amely előírja, hogy az euróderivatívák elszámolásának Londonból az EU-ba történő áthelyezése elkerülhetetlen, és a bankoknak aktív számlával kell rendelkezniük az EU valamelyik elszámolóházánál. Az EU közvetlenül kívánja felügyelni az euró-swapok és Euribor határidős ügyletek elszámolását, és kevésbé akar a Brexit utáni Londonra támaszkodni. Az engedély, hogy a brit klíringcégek továbbra is kiszolgálhassák az uniós ügyfeleket, jövő év júniusában lejár. Az Eurex Clearing ügyvezető igazgatósági tagja szerint valószínűleg jövő év második negyedévében kezdik alkalmazni ezt a követelményt, így egy jó év áll rendelkezésre a felkészülésre. Az EU értékpapír-felügyeleti hatósága (ESMA) hamarosan meghatározza majd, mit jelent pontosan egy "aktív" számla, és Brüsszel dönt arról is, hogy folytatódhat-e a csatornák közötti elszámolás.