A Golden Goose visszavonulót fújt a tőzsdére lépéstől

Az európai parlamenti választások által okozott piaci zavarok és a romló piaci feltételek miatt a Golden Goose, a híres designer sneakerek gyártója, elhalasztja a tőzsdére lépését – számolt be róla a CNBC.

A vállalat, amelynek cipőiért olyan hírességek rajonganak, mint Selena Gomez vagy Taylor Swift, és amelyek átlagosan 400-500 euróba kerülnek, eredetileg a milánói tőzsdén tervezte bevezetni részvényeit, célul kitűzve az 1,7-1,9 milliárd dolláros piaci kapitalizációt.

A Golden Goose nagytulajdonosa, a Permira magántőke-befektetési társaság közel 30 százaléknyi részvény eladását tervezte, és a részvényenkénti kibocsátási ársávot is meghatározták 9,5-10,5 euró között, amivel több mint félmilliárd eurós bevételt reméltek.

A vállalat közleménye szerint a jelenlegi piaci környezet nem támogatja a tőzsdére lépést, de a lehetőséget idővel újraértékelik. A tőzsdei bevezetésből származó forrásokat az adósságok törlesztésére tervezték fordítani, és a vállalat jelentős növekedést prognosztizál, 2029-re körülbelül 1 milliárd eurós nettó árbevételt terveznek a tavalyi 587 millió euróval szemben.

A Golden Goose tőzsdei bevezetése a milánói tőzsdén a Lottomatica tavaly májusi 599 millió eurós kibocsátása óta a legnagyobb lett volna. Azonban idén Európában jelentős lassulás tapasztalható az elsődleges részvénykibocsátások terén, a június közepéig tartó időszakban az elmúlt tíz év leggyengébb évkezdetét produkálva az IPO-k számát tekintve – tájékoztatott a CNBC a FactSet adatai alapján.